Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Sve oči uprte u Brisel: Smije li Evropa konačno kazniti Milorada Dodika i zaustaviti ga u rastakanju BiH

Nemojte propustiti

Iako su među zagovornicima sankcija neke od najuticajnijih država u EU, prije svih Njemačka i Nizozemska, postoje i oni koji se snažno protive bilo kakvom djelovanju protiv Dodika.

U Briselu će se danas održati sastanak Vijeća EU, kojeg čine ministri vanjskih poslova zemalja članica. Jedna od tačaka dnevnog reda biće i situacija u BiH.

Sigurno je da će ministri pomno proučiti zaključke do kojih su došli zastupnici u Evropskom parlamentu Dietmar Köster i Tineke Strik prilikom prošlosedmične posjete našoj zemlji. Međutim, upitno je da li će konačno Evropa poduzeti i konkretne korake u smislu donošenja sankcija prema najodgovornijim za ovu krizu, a to je bez ikakve sumnje Milorad Dodik i njegovi najbliži stranački saradnici.

Naime, da bi evropa uvela sankcije bilo kome za to je potrebna saglasnost svih zemalja članica. Iako su među zagovornicima sankcija neke od najuticajnijih država u EU, prije svih Njemačka i Nizozemska, postoje i oni koji se snažno protive bilo kakvom djelovanju protiv Dodika. U prvom redu to se odnosi na Dodikovog “jarana”, mađarskog premijera Viktora Orbana, ali i Poljska zauszima sličan stav. Inače i sama Evropa u posljednje vrijeme dosta “kuburi” upravo sa Mađarskom i Poljskom, prijeteći čak da će tim državama uskratiti određena novčana sredstva iz evropskog budžeta.

Dietmar Köster i Tineke Strik su prilikom završnog obraćanja, na kraju posjete BiH, ponudili i dva moguća izlaza iz ovakve situacije, tako što bi za odluku o sankcijama glasala većina zemalja članica, odnosno 15 od 28. Druga mogućnost je da pojedine države članice uvedu sankcije na svojoj teritoriji.

Inače, očekuje se da bi sankcije mogle uključivati zabranu putovanja i zamrzavanje računa i imovine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tragedija u BiH: Poznat identitet poginulih mladića, bavili se sportom

Poznat je identitet stradalih mladića u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 22:00 sata na magistralnom putu M-106...

Možda vas zanima i ovo