Nedjelja, 2 listopada, 2022

Sve prednosti kupovine kuće u odnosu na stan

Nemojte propustiti

Prilikom rješavanja stambenog pitanja, osnovna dilema se pre svega svodi na pitanje tipa nekretnine koja će u datom trenutku, ali i u perspektivi, na najbolji način odgovarati na potrebe stila života pojedinca, para, odnosno porodice.

Veliko interesovanje za stanove je uglavnom posledica fokusa na gradove, gde postoje veće mogućnosti zaposlenja i koji sami po sebi najviše odgovaraju stilu života većine ljudi danas. S druge strane, kada je u pitanju kvalitet života, mimo zahteva koje savremeno doba pred nas postavlja, kupovina kuće se ukazuje kao bolje rešenje, budući da nudi izvesne slobode i komfor koji stanovi ne mogu da podrže. Ukoliko se dvoumite prilikom odabira najsrećnijeg rešenja vašeg stambenog pitanja, u tekstu koji sledi vam nudimo pregled i argumentaciju ključnih prednosti kupovine kuće u odnosu na stan.

Sloboda i nezavisnost kakvu bi dom trebalo da obezbijedi

Dom na prvom mestu asocira na slobodu i utočište u kojem možemo da živimo po sopstvenim pravilima, gde nikome ne polažemo račune i imamo priliku da odahnemo od svega čime nas užurbana i zahtevna svakodnevica zamara. Ukoliko živimo u stanu, međutim, jasno je da moramo poštovati određena pravila koja nisu samo naša, odnosno koja su u skladu sa pravilima stambene zajednice kojoj pripadamo. Iako i život u kući prirodno podrazumeva poštovanje društvenih normi, u smislu neometanja suseda, jasno je da se u ovom slučaju naših komšja ne tiče da li usisavamo u podne ili u ponoć, dok ćemo u stanu morati da ispratimo ustanovljeno vreme za popodnevni i noćni odmor i rasporedimo svoje aktivnosti spram toga. Samo pripadanje zajednici koja ne predstavlja našu porodičnu zajednicu, već skup stanara naše zgrade, znači da život u stanu podrazumeva daleko više prilagođavanja no što bi to bio slučaj da živimo u kući. Iako je u ovom kontekstu najčešći argument da je pri rešavanju stambenog pitanja faktor okruženja uvek vrsta kocke, te da ne možemo biti sasvim sigurni koliko će naši susedi biti raspoloženi za kompromise, činjenica je da prilikom života u kući ne moramo razmišljati o tome da li nekome smeta što šetamo po hodniku obuveni, što naša se naša deca igraju loptom ili što su se gosti zadržali do kasnih večernjih časova. Ovo je svakako stavka zbog koje će mnogi biti više zainteresovani za kuće na prodaju nego za stanove, budući da je u pitanju značajan činilac dobrog kvaliteta života.

Komfor koji nudi kuća

Iako prethodno pomenuta sloboda koju podrazumeva život u kući svakako spada u domen komfora, vrlo je važno govoriti o komforu i u smislu prostora. U zavisnosti od lokacije, cena kvadrata svakako može biti značajno niža kada su kuće u pitanju, te odluka da kupite kuću van grada mahom biva finansijski pristupačnije rešenje, te biste bili u mogućnosti da uživate u većem prostoru za manju količinu uloženog novca. S druge strane, možda najznačajnija pogodnost kuće jeste dvorište, koje biste u ovom slučaju imali na raspolaganju, kao i bezbroj mogućnosti koje ono podrazumeva. Naročito poslednjih godina, kada smo pod uticajem globalne pandemije virusa korona iznova osvešćeni po pitanju značaja otvorenog prostora, dvorište se ukazuje kao velika prednost života u kući, te su stanovnici većih gradova sve više počeli da traže alternativna rešenja u vidu kupovine ili iznajmljivanja vikendica, ne bi li barem tokom vikenda mogli da uživaju u ovom benefitu. Pored toga što dvorište pruža brojne mogućnosti za kvalitetno slobodno vreme, veći placevi otvaraju opciju uzgoja voća i povrća za sopstvene potrebe i mnogih korisnih hobija i aktivnosti.

Mogućnosti uređenja i adaptiranja

Budući da se kao vlasnik kuće samo vi pitate u vezi sa izgledom enterijera i eksterijera i samostalno raspolažete prostorom koji posedujete, jedna od prednosti kuće je nesumnjivo mogućnost naknadnog adaptiranja, nadogradnje (ukoliko za to postoje uslovi) i izmena njenog spoljašnjeg izgleda i okruženja po sopstvenom ukusu i spram sopstvenih potreba. Kada je život u stanu u pitanju, sva pitanja uređenja dvorišta zgrade, njenog eksterijera i hodnika moraju biti odobrena od strane skupštine stanara odnosno stambene zajednice, budući da je to pitanje koje se tiče svih stanara zgrade. Ukoliko smatrate da postoji potreba za izmenama osvetljenja ili uređenja hodnika ili na primer želite da oplemenite dvorište zgrade cvećem, ovu temu morate otvoriti pred vasnicima ostalih stanova. Kada ste vlasnik kuće, ovo je samo vaša odluka i to svakako predstavlja veliku prednost.

Kvarovi i popravke

Kvarovi u domaćinstvu, neovisno o tome da li je u pitanju kuća ili stan, bi trebalo da budu sanirani u najkraćem roku, budući da zapostavljanje problema ovog tipa može dovesti do komplikacija i u vezi je kako sa bezbednošću, tako i sa minimalizovanjem finansijskog izdatka, odnosno dodatnim izdacima ukoliko se popravka odlaže. Međutim, kada poredimo ovakve situacije u kućama i u stanovima, možemo zaključiti da su one u stanovima svakako kompleksnije, budući da kvarovi koji uzrokuju štetu u vašem stanu mogu dovesti do oštećenja i u stanovima vaših suseda i obrnuto. Najčešće su situacije u kojima curenje cevi u jednom stanu dovodi do oštećenja plafona u stanu koji se nalazi sprat niže i u ovim slučajevima dodatni troškovi bivaju neminovni, a samo od odnosa među komšijama i međusobnog razumevanja zavisi da li će doći do nekih dodatnih neprijatnosti. Iako mnogi pitanje održavanja smatraju manjkavošću kuće, uz izreku da “kuća traži slugu”, ovo ipak podrazumeva i činjenicu da za održavanje svoga doma odgovarate samo sebi i svojoj porodici, te i da iako plaćate višu cenu, pogotovo u pogledu uloženog truda, dobijate značajno više u smislu svog mira, koji zaista nema cijenu.

Dok savremeno doba i fokus na mogućnostima zaposlenja dovodi do dominantnog interesovanja za stanove i život u većim gradovima, mogućnost rada od kuće uz podršku modernih tehnologija, kao i nova normalnost koja je formirana kao posledica pandemije virusa koronam i izmenjeni prioriteti u pogledu stila života dovode do toga da mnogi počinju da prepoznaju benefite kuće kao odlučujuće faktore pri rešavanju svog stambenog pitanja. Ukoliko se dvoumite između kuće i stana, pokušajte da formirate jasnu sliku stila života koji želite da vodite i racionalno procenite odnos između svojih potreba i mogućnosti, te na osnovu toga počnite da činite korake ka ostvarivanju ovog važnog životnog cilja.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo