Petak, 3 veljače, 2023

Sve što treba da znate o parketu – najpopularnijem podu 21. vijeka

Nemojte propustiti

Ako imate parket, onda vjerovatno i odlično znate koliko je ovo praktičan i dobar izbor poda! Ako tek planirate da ga postavite, onda su vam vjerovatno potrebne nove informacije o parketu, o tome kako možete da ga održavate i uopšte – o tome šta sve možete da očekujete od ove vrste podne obloge.

Istražili smo više toga o parketu i ovdje objedinili sve najvažnije činjenice koje svako treba da zna o popularnom drvenom podu. U nastavku teksta otkrivamo koji su obavezni “aksesoari” za parket, kako ga treba pravilno održavati i šta je to što jedan parket čini kvalitetnijim izborom od drugog.

Lajsne za parkete – nepravedno zapostavljen, a važan detalj

Parket lajsne su detalj koji se postavlja na podove nakon završne obrade parketa. Služe za dobijanje kompaktnog izgleda prostorije, jer spajaju pod sa zidovima na estetski prijemčiv način. Osim toga, pošto se između parketa i zida uvijek ostavlja malo prostora zbog prirodnog atmosferskog kretanja parketa, lajsne pomažu da se taj prostor zatvori, sakrije ali i zaštiti.

Bez lajsni, tečnost bi lako mogla da dopre ispod parketa, pa je svakako njihova zaštitna funkcija najvažnija. Svojim izgledom, lajsne poboljšavaju izgled podova, pa tako i cijelog doma. Njih treba birati tako da se slažu sa parketom i bojom zidova, a postavljanje i montažu prepustiti pouzdanim parketarima.

Kako se održava parket?

Parket se održava vrlo jednostavno, jer se prljavština sa njega skida sa priličnom lakoćom.

Ipak, treba voditi računa o samom načinu na koji to radite, jer ima direktan uticaj na dugovječnost vašeg parketa.

Redovno čistite parket metlicom ili usisivačem, to je važno da bi se prašina i prljavština sa njega skidali pravovremeno, i da biste ostavili tečnim preparatima i vodi što manje posla.

Ako neku tečnost prolijete po parketu, potrudie se da je što prije obrišete, jer parketu ne prija vlaga.

Pazite da ne pravate ogrebotine na parketu sa potpeticama ili sa namještajem oštrih nogica. Generalno, vodite računa da što više smanjite mogućnosti za grebanje i habanje parketa. Ovako, on vam može potrajati i decenijama!

Kada čistite parket vodom i džogerom, obavezno to radite u tankom sloju kako bi se parket što pre osušio.

Koristite samo preparate koji su namijenjeni za čišćenje parketa, nikako one za čišćenje pločica ili drugih vrsta podova.

Koliko je lakiranje zaista značajno?

Ovo je takođe vrlo često pitanje za parketare, jer lakiranje ume da bude skupo, a mnogima nije jasno koje sve benefite ono donosi.

Nekada i lakiranje može da bude dovoljno da parket izgleda kao da je nov! Osim toga, lakiranje ima važnu zaštitnu ulogu.

Lakiranje parketa je najbolji izbor za prostore u kojima je pod izložen značajnom habanju. Lak se nalazi na samom spoljnom sloju drvenih podnih obloga, pružajući tako dodatni sloj zaštite. Štiti površinu poda od oštećenja kao što su ogrebotine. Čak i ako imate djecu ili kućne ljubimce, uz lakiranje nećete morati da brinete da će pod ostaviti pohabanim nakon igranja na podu.

Ova završna obrada će zaštititi vaš parket od oštećenja.

Najveći problem sa drvenim podovima je oštećenje koje nastaje usljed izlaganja vodi i vlagi. Iako možete uspješno da se pobrinete za to da tečnost ne dopire do unutrašnjih elemenata, sigurno ne možete izbeći povremeno izlivanje vode na vaš parket.

To dovodi do oštećenja poda, što znači da morate uložiti više novca da biste ga zamijenili ili održavali. Odlučivanje za lakiranu završnu obradu pomaže vam da eliminišete sve ove probleme. Završna obrada drži vodu dalje od poda djelujući kao vodootporni sloj, čime se smanjuje potencijalno oštećenje parketa uzrokovano vodom.

Još jedan od načina pomoću kojih lakiranje štiti parket jeste zaštitom koju pruža od UV zračenja!

Kada su parketi izloženi prekomernoj sunčevoj svjetlosti, oni imaju tendenciju da promijene boju, a vremenom se pogoršava i kvalitet podnih obloga. Ovo se dešava zbog snažnih UV zraka sunca. Lakirana završna obrada štiti pod od oštećenja jer se ponaša kao svojevrsni UV-filter.

Drveni podovi sa lakiranim finišom se mnogo lakše održavaju, što je još jedna od velikih prednosti lakiranja podova.

Po čemu prepoznati kvalitetnu vrstu parketa?

Ako upravo birate novi parket, sigurno se pitate na koji način možete da procijenite koliko je kvalitetan.

Prije svega, kvalitet drvenih podnih obloga generalno, pa i parketa, treba da se procjenjuje prema tvrdoći drveta. Čvršće vrste su i kvalitetnije. Ovo donosi povećanu otpornost na udubljenja i oštećenja.

Proizvođači ocjenjuju parket na osnovu njegovih spoljašnjih (estetičkih) karakteristika kao što su tekstura, prisustvo smolnih kanala, varijacije u boji, prianjajuća kora itd. Na osnovu internih ili javnih standarda

parket se zatim razvrstava u različite klase: A, B, C, D, ekstra, standardni, rustikalni, izvrstan.

Imajte na umu da je drvo higroskopski materijal (apsobuje vlagu), što znači da se po dimenzijama prilagođava relativnoj vlažnosti vazduha u okruženju.

Zajedno sa promjenama vlažnosti, drvo će biti pogođeno i ono će se mijenjati i preoblikovati. Opšte su poznate vrste koje su manje-više stabilne u pogledu dimenzija. Najmanje stabilne su bukva, trešnja i javor – ove vrste drveća se stoga ne preporučuju za korišćenje u ekstremnim uslovima, poput parketa za koji je planirana postavka podnog grijanja.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović: Vidjet ćemo šta će ostati od trojke, bez SDA se ne može praviti Vlada FBiH

"Mi nismo za tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca", kazao je Izetbegović. "SDA je mogla...

Možda vas zanima i ovo