Nedjelja, 24 siječnja, 2021

Sve susjedne zemlje počele s cijepljenjem, ali BiH je i ovaj put posebna: Vakcina još uvijek nema!

Nemojte propustiti

Stiglo upozorenje: “Dijaspora je jedan veliki kapital i bogatstvo kojeg se Bosna i Hercegovina ne smije tako lako odreći”

"Dijaspora je jedan veliki kapital i bogatstvo kojeg se Bosna i Hercegovina ne smije tako lako odreći", kazao je...

Sjećate li se “kioska od 253.000 KM”? Evo koliko ustvari košta: Muzur objavio nalaz vještaka, vrijednost čak 10 puta manja!

Predsjednik turističke zajednice KS Nermin Muzur podsjetio je na ovaj slučaj i objavio nalaz vještaka građevinske struke kao dokaz...

Ostvaruju se najcrnji snovi Dragana Čovića: Domovinski pokret Miroslava Škore osnovao stranku u BiH, žele biti prva opcija Hrvatima, čeka se Diana Zelenika

Sjedište novoosnovane stranke je u Livnu, a time su, kaže Slavko Andačić, željeli poslati znakovitu poruku, jer je taj...

Meteorolog Face TV-a Nedim Sladić objavio novu prognozu vremena koja se mnogima neće dopasti: Zima se ponovo vraća

Meteorolog Face TV Nedim Sladić navodi da večeras dolazi do produbljivanja visinske doline nad Đenovskim zaljevom s kojim će...

Dok su sve zemlje u okruženju počele sa cijepljenjem, makar i u minimalnim dozama, niko u BiH ne zna još tačan datum kada bi cjepivo moglo biti dostupno u BiH. U Republici Srpskoj se nadaju da bi, dok čekaju rusko cjepivo, Pfizer bi uskoro mogao stići preko mehanizma COVAX.

Nabava neispravnih respiratora u Federaciji BiH na početku epidemije, uključujući i kupovinu mobilne bolnice u Republici Srpskoj, trebala je biti vrhunac nesposobnosti vlasti u BiH u doba pandemije. Međutim, posljednji događaji oko nabave cjepiva pokazali su da može i gore. BiH je jedina zemlja u okruženju koja nije osigurala nijednu dozu cjepiva. Ali ne zato što cjepiva nema ili što je BiH na posljednjem mjestu na nekoj listi zemalja, već isključivo zbog nesposobnosti vlasti da cjepivo naruči direktnom pogodbom s proizvođačima, piše Deutsche Welle.

„Za to moramo imati novaca, nešto drugo ćemo žrvovati da bismo se oslobodili ove napasti. Nema cijene koju Federacija neće platiti za cjepivo kad se ono pojavi“, rekao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić u kolovozu prošle godine. Rezultat toga je da Vlada Federacije nije uplatila sredstva za nabavu cjepiva preko COVAX mehanizma u predviđenom roku, ali je hitnom intervencijom i uplatom od 5,5 milijuna eura izbjegnuta veća bruka.

Inače, zdravstveni sistem BiH je takav da svako ministarstvo zdravstva ima pravo samostalno naručiti cjepivo, što u praksi znači dva entitetska, distrikt Brško i deset kantona. Za sada su cjepiva u BiH naručena preko dva sustava. Jedan preko EU-mehanizma COVAX, preko kojeg su cjepivo naručila oba entiteta. FBiH je kroz COVAX mehanizam u prvom krugu nabavke naručila 800 hiljada doza dok je RS naručila 400 hiljada. Republika Srpska je također podnijela zahtjev Rusiji za nabavu cjepiva Sputnjik V još u augustu, što je više politički potez nego realan, iako se distribucija u RS najavljuje za februar.

Spremni smo, educiramo…

Dok su sve zemlje u okruženju počele sa cijepljenjem, makar i u minimalnim dozama, nitko u BiH ne zna još datum kada bi cjepivo moglo biti dostupno u BiH. U Republici Srpskoj se nadaju da bi, dok čekaju rusko cjepivo, Pfizer uskoro bi mogao stići preko mehanizma COVAX.

„Radi se priprema za prihvat cjepiva jer imamo indikacije da bi prvo mogao stići Pfizer. Samim tim da možemo logistički biti spremni da ga primimo, distribuiramo i apliciramo našim građanima. U skladu s tim, do kraja siječnja će biti educirano i osoblje u zdravstvenim ustanovama u RS, koje će dalje moći educirati kolege za apliciranje cjepiva“, rekao je prije nekoliko dana direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković. No točan datum se ne spominje.

Što se tiče Federacije, situacija je nešto kompliciranija, ako je to uopće moguće. Ni vlasti ovog entiteta ne znaju točan datum kada bi cjepivo moglo stići i kada bi se krenulo u imunizaciju, piše DW.

„Prema najavi, to će najvjerojatnije biti prva količina Pfizer cjepiva. Koja je količina još ne znamo. Očekuje se da tu informaciju dobijemo blagovremeno“, rekao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, najavivši da bi to moglo biti najranije 18. siječnja.

(Ne)spremnost za cijepljenje

„Ne vjerujem. Jedino ako budem morala” , „Neću. Prvo da vidimo kako će proći u drugim zemljama sa cijepljenjem pa ako bude sve dobro prošlo, možda se i cijepim“, „Iz Austrije sam, došao sam kratko u BiH. Ne bih se cijepio ako ne budem morao. Ako mi ne uvjetuju na poslu ili da ulazim u neku državu, onda ću vjerojatno morati“ , „Pa hoću, to nam je valjda jedina nada“ – kažu neki od stanovnika Banjaluke.

Glas su digli i u sindikatu zdravstva Federacije, odakle poručuju da su vlasti morale brže reagirati i da je cijeli proces nabave odrađen traljavo. Nije se, kažu, trebalo ograničiti samo na nabavu preko mehanizma COVAX. „Ako već idu u COVAX mehanizam, onda su trebali ići i u posebne ugovore s proizvođačem cjepiva. To bi omogućilo da već u prosincu krenemo sa cijepljenjem”, kaže predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Rifat Rijad Zaid.

Dok su druge zemlje već počele cijepiti, BiH u ovom trenutku još nema informaciju koje će cjepivo prvo stići i kada. Odgovornost za ovakvo stanje ne samo da nitko nije preuzeo, već se cijeli proces predstavlja kao brza reakcija vlasti i da je učinjeno sve što se moglo, s obzirom na pandemiju. Zbog toga je Sindikat doktora medicine FBiH pokrenuo inicijativu da kantoni uđu pojedinačno u direktne pregovore s Pfizerom, kako bi cjepivo što prije stiglo u BiH. Smatraju da, ako se bude čekala nabava samo preko COVAX mehanizma, BiH neće brzo biti na popisu zemalja za njihovu isporuku.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik ponovo o članici CIK-a i njenom prezimenu: “Bila je udata za Bošnjaka, zadržala prezime…”

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je na pitanje novinara da li se kaje zbog riječi koje je izgovorio na...

Možda vas zanima i ovo