Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Sve veći broj oboljelih od gripe, pooštren režim posjeta u bolnicama

Nemojte propustiti

Sezonski grip širi se u BiH, ali za sada je riječ o sporadičnim slučajevima i nema epidemije, podaci su Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Iz Zavoda upozoravaju da se do kraja mjeseca očekuje povećan broj oboljelih, kao što je slučaj i u susjednim zemljama.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, od oktobra do 7. januara zabilježeno je 10.347 oboljelih od bolesti sličnih gripu, odnosno sa simptomima upale grla, curenja nosa, kašlja, slabosti, povišene temperature i bolova u mišićima.

Epidemiolozi navode da grip ove godine kasni i podsjećaju da je prethodnih godina najveći broj oboljelih bio krajem januara i u februaru.

Zbog straha od širenja gripa, ali i epidemije morbila iz zemalja okruženja, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Univerzitetski klinički centar Tuzla pooštrili su režim posjeta, dok su posjete u livanjskoj bolnici i bolnici u Mostaru zabranjene.

U BiH u prošloj godini od gripa su umrla 23 lica, a nijedno od njih nije bilo vakcinisano, piše današnji sarajevski Dnevni avaz.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ovo su pravila za ulazak državljana Bosne i Hercegovine u Njemačku

Ukoliko niste vakcinisani možete ući u Njemačku samo u posebnim slučajevima. Preduvjet je tzv. apsolutna potreba. Od nedjelje, 12. septembra...

Možda vas zanima i ovo