Nedjelja, 3 prosinca, 2023

Sve više doktora napušta USK, aktiviraju se oni penzionisani

Autor:Patria

Preporučeno

Tačne podatke koliko je ljekara napustilo Unsko-sanski kanton niko nema, a problem s manjkom je naročito izražen u manjim sredinama.

I dok s jedne strane svjedočimo da smo platili cjepiva koje nam nisu isporučena, s druge strane svjedočimo da zbog niskih plaća bilježimo masovni odlazak liječnika u zapodnoeuropske zemlje, što je problem koji sve više pogađa Bosnu i Hercegovinu.

Loš socijalno-statusni položaj u bh. društvu i niske plaće najčešći su razlozi zbog kojih odlaze, a upitno je čine li što vlasti da ih zaustave.

Upravo se čita:  U Parlamentu BiH upućena inicijativa za smjenu ministra odbrane Zukana Heleza: Tvrde da je uznemirio javnost

Trend odlaska ljekara je u Bosni i Hercegovini poprimio epidemijske razmjere. Poseban je problem što odlazi najmlađi i najsposobniji kadar, a to je naročito izraženo u Unsko-sanskom kantonu čijem zdravstvenom sistemu prijeti kolaps. A zbog čega ljekari odlaze, više je nego jasno.

Amir Rekić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije USK za BHRT kaže da je plata prvi i osnovni razlog tome. “Ne samo to, već i loši uslovi rada, loše vrednovanje stručnosti i znanja, nemogućnosti napredovanja u struci na osnovu znanja. Nepostojanje bilo kakve edukacije koju bi poslodavci plaćali za ljekare i niz drugih faktora. Sve kad sastavimo, dobijemo razloge”, kaže Reko.

Upravo se čita:  BiH učestvovala u velikoj policijskoj akciji širom Evrope, 566 uhapšenih

Tačne podatke koliko je ljekara napustilo Unsko-sanski kanton niko nema, a problem s manjkom je naročito izražen u manjim sredinama.

“Dom zdravlja Bužim je nekoliko puta raspisivao konkurs za mlade ljekare, tako je i u Bosanskoj Krupi, jednostavno ne mogu naći ljekare koji su voljni doći u provinciju za tako male novce. Mora se nešto poduzeti hitno”, dodaje Reko.

Upravo se čita:  Uskoro kreće izgradnja ogromnog tunela: Put od Mostara do Sarajeva bit će kraći za više od 30 kilometara

Posljedice egzodusa ljekara na terenu se već uveliko osjećaju. U Sanskom Mostu, primjerice, rade čak oni koji su u mirovini.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

FBI uhapsio pripadnicu jedinice “Zulfikar”, optužena da je tokom rata u BiH mučila zarobljenike

Američka državljanka porijeklom iz BiH Nada Radovan Tomanić uhapšena je u Morgantaunu, u Zapadnoj Virdžiniji, pod sumnjom da je...

Možda vas zanima i ovo