Petak, 25 lipnja, 2021

Sve više doktora odlazi iz BiH

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Razvijene zemlje otvorile su vrata za školovanu radnu snagu iz siromašnijih krajeva svijeta, što naši mladi doktori i inženjeri smatraju životnom prilikom u odnosu na položaj koji imaju u svojoj domovini.

Većina ih odlazi u Sloveniju, gdje je za sada najlakše nostrificirati fakultetsku diplomu, zatim u Njemačku, dok su nedavno potrebu za stručnjacima iskazale Švedska i Norveška.

Samo od početka ožujka prošle godine, kad je na snagu stupio sporazum o zapošljavanju između Slovenije i BiH, oko 2.000 stručnjaka napustilo je našu zemlju, a prema sličnom sporazumu s Njemačkom, nekoliko stotina naših medicinskih djelatnika otišlo je u ovu zemlju.

”U ovom trenutku na stotine naših liječnika uči njemački jezik. Do sada smo godišnje imali oko 160 liječnika iz RS koji apliciraju za inozemstvo ili na neki drugi stručni način rade na tome da privremeno ili zauvijek odu iz zemlje. Za desetak godina neće nas imati tko liječiti”, upozorio je za “Dnevni avaz” predsjednik Strukovnog sindikata liječnika medicine RS Miodrag Femić.

Naši liječnici su, kako tvrdi, nezadovoljni uvjetima rada, plaćom i statusom koji ih očekuje nakon višegodišnjeg školovanja. Prema podacima Međunarodne asocijacije lijećnika medicine, prosjek godina liječnika u BiH je 46, a dodatno opterećenje u radu predstavlja im veliki broj pacijenata po jednom liječniku.

No, to nisu osnovni motivi pri donošenju odluke o napuštanju domovine, već i općenito nedostatak perspektive.

”Liječnici u Švedskoj mogu zaraditi oko 4.500 eura. No, osim novca, zemlje u koje odlazi naše stanovništvo nude mogućnost napredovanja, školovanja, perspektive za djecu, obitelj, dakle, jedan uređen sustav koji mi, nažalost, nemamo. Sve dok je tako, odlazak iz zemlje bit će naš gorući problem”, napominje Femić.

Prosječne neto plaće u BiH

1.287 KM – liječnici

1.382 KM – stomatolozi

850 KM – medicinske sestre

1.243 KM – “Java” programeri

Prosječne plaće u Njemačkoj

4.000 eura – liječnik medicine, početnik

6.700 eura – liječnici s više od 12 godina specijalističkog staža

3.500 eura – “Java” programeri

(Bljesak.info)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo