Utorak, 5 prosinca, 2023

Sve više novozaraženih u BiH: “To je bilo očekivano. Broj je dosta veći nego što testovi pokazuju”

Autor:Fena

Preporučeno

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 806 uzoraka, od kojih je 220 bilo pozitivno

Primijetili smo u zadnje tri sedmice da imamo konstatni porast zaraženih koronavirusom. To je bilo očekivano, s obzirom na situaciju u Evropi tako da smo očekivali da će doći i kod nas – kazala je za Fenu Mia Blažević, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZFBIH).

Ona je kazala kako je broj slučajeva višestruko veći nego što se to prikazuje, jer se koriste antigenski testovi kako bi se idenficirala korona.

– S obzirom da se koriste većinom antigenski testovi kako bi se idenficirala korona, brojeve koje mi imamo ne prezentiraju pravu situaciju. Znamo da je broj slučajeva višestruko veći nego što to prikazujemo. Ali najbolji parametar nam je broj slučajeva u bolnici, koji također raste iz sedmice u sedmicu – istakla je Blažević.

Upravo se čita:  U FBiH u toku provođenje pojačanih inspekcijskih nadzora, evo o čemu je riječ

Naglasila je da ono što je dobro je to što kliničke slike nisu teške kao što je to bio slučaj u prethodnim varijantama.

– Trenutno kod nas dominiraju podvarijante omicron virusa, koja nažalost ima jednu lošu karakteristiku a to je da uspješno izbjegava što prirodni što imunitet koji je dobijen vakcinacijom – kazala je.

Blažević je napomenula da i dalje vakcina ostaje kao najbolja mjera zaštite s obzirom da spriječava od teških oblika bolesti.

– Naša preporuka svim građanima koji se nisu vakcinisali je da to učine što prije. I naravno da se pridržavaju svih drugih mjera zaštite, a to je da izbjegavaju mjesta većih okupljanja, zatvorene prostore. Preporuka je i respiratorna higijena, pranje ruku i najbitnije vakcinacija – istakla je Blažević.

Prema njenim riječima, četvrta doza vakcinacije je preporučena već nekoliko mjeseci.

Upravo se čita:  Mladi u BiH ne vide ništa konkretno što su vlasti učinile da ih zadrže

– Četvrta doza je preporučena za osobe starije od 60 godina i osobe sa komorbiditetima – kazala je Blažević.

U BIH 402 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata registrovane su 402 osobe pozitivne na koronavirus, od 1.162 obrađena testa. Nije prijavljen nijedan smrtni ishod, saopćeno je iz entitetskih ustanova za javno zdravstvo i Vlade Brčko distrikta BiH. Do sada je u BiH ukupno preminulo 15.825 osoba od posljedica zaraze Covid-19.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 806 uzoraka, od kojih je 220 bilo pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Kantonu 10. Do sada je u FBiH testiran ukupno 1.292.961 uzorak, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 253.948 osoba.

U protekla 24 sata, u Federaciji BiH nije bilo prijavljenih smrtnih ishoda. Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH do sada je 8.892.

Upravo se čita:  Zbog snijega koji je padao tokom noći otežan saobraćaj na putevima u BiH

U pоsljеdnja 24 sata u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 317 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 167 оsоbа. Niје priјаvljеn ni јеdаn smrtni slučај.

Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 113.696 slučaјеvа virusа kоrоnа, а prеminulо је ukupnо 6.397 оsоbа kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа.

U Rеpublici Srpskој, tеstirаnа је ukupnо 429.748 оsоbа. Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 75, а nа rеspirаtоru su tri оsоbе.

U Brčko distriktu BiH je registrovano 15 novih slučajeva zaraze virusom korona, urađeno je 39 testova, a trenutno je aktivno 139 slučajeva. Od posljedica koronavirusa u Brčko distriktu BiH do sada je preminulo ukupno 536 osoba.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo