Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Sve više zaraženih u BiH – da li se razmišlja o uvođenju strožijih mjera?

Nemojte propustiti

Pritisak na zdravstvene ustanove nije veliki osim na dijagnostičke kapacitete.

Ponovo je u porastu broj novozaraženih koronavirusom. U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježeno je 387 novih slućčajeva zaraze. No, za sada se ne razmišlja o uvođenju strožih mjera.

Značajno se povećava broj novozaraženih. Visok procenat testiranih je pozitivan. Na ovo upozoravaju u Institutu za javno zdravstvo RS, no dodaju da se ne razmišlja o pooštravanju mjera. Epidemiološka situacija se prati.

Jela Aćimović, epidemiologinja Instituta za javno zdravstvo RS za BHRT kaže:

“Nama kolege iz laboratorija prijavljuju visok procenat pozitivnih uzoraka, a kada imamo tako visok broj pozitivnih uzoraka to znači da je mnogo više onih koji su zaista pozitivni jer nisu testirani. Dakle svjedoci smo da imamo porast broja novooboljelih od infekcije COVID-19.”

Pretpostavlja se da su dominantni omikron sojevi BA4 i BA5 s obzirom na simptome. Sekvencioniranje nije rađeno. Virus se veoma brzo prenosi, ali izaziva uglavnom blage kliničke slike.

“Sigurno se da primjetiti da su kliničke slike blaže i da uglavnom zahvata donje respiratorne puteve a ovi sa teškim kliničkim slikama njih je puno manje nego u prošlim valovima, ali ih ima”, izjavio je Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opće bolnice u Sarajevu.

Pritisak na zdravstvene ustanove nije veliki osim na dijagnostičke kapacitete.

“Očekujem još veći talas kako sada stvari stoje, ali se ipak nadamo da nećemo imati teških pacijenata. Dosta stanovnika je ili vakcinisano ili preboljelo COVID-19. U svakom slučaju niko ne zna kako će se stanje odvijati. Mi se spremamo”, dodaje i Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Zlatko Maksimović, direktor Bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini, ističe: “Sutra ćemo imati krizni štab gdje ćemo dogovarati dalje korake. Svakako da smo spremni, pripremamo se za novu situaciju koja po svemu sudeći dolazi.”

Vakcinacija i dalje ostaje najvažnija mjera zaštite. U BiH protiv koronavirusa vakcinisano je oko 40 odsto stanovništva.

Stručnjaci poručuju da je važna individualna odgovornost. Svako sam procjenjuje rizike za svoje zdravlje, ali i rizike koje može da doprinese u zajednici.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo