Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

Sve zbog koronavirusa: Preporučuje se otkazivanje svadbi, maksimalno skraćivanje ceremonije sahrane

Nemojte propustiti

Kinesko ministarstvo je saopćilo da će privremeno obustaviti usluge bračnog savjetovanja i zatražilo od svih parova da ne održavaju svečane svadbene ručkove ili proslave.

Kina je zatražila od parova da odgode vjenčanja, a od porodica da maksimalno skrate ceremonije sahrane da bi se suzbilo širenje koronavirusa.

– Parovi koji su zakazali vjenčanje za 2. februar treba da odgode proslavu ili da je otkažu – saopćilo je ministarstvo za civilna pitanja.

Sutrašnji datum, 2. februar, smatra se sretnim danom u Kini zbog niza istih brojeva i veliki broj parova upravo je za taj dan zakazao vjenčanje.

Ministarstvo je saopćilo da će privremeno obustaviti usluge bračnog savjetovanja i zatražilo od svih parova da ne održavaju svečane svadbene ručkove ili proslave.

Također, građanima je upućen apel da ”sahrane organiziraju što kraće, jednostavnije i efikasnije”, kao i da tijela žrtava koronavirusa treba kremirati što je prije moguće.

Radnici koji rade prilikom sahrana trebaju nositi zaštitnu odjeću i stalno provjeravati temperaturu zbog opasnosti od infekcije.

Školama i univerzitetima širom zemlje naloženo je da ne nastavljaju nastavu, a fabrikama da odgode povratak radnika na posao. Također, od građana se traži da izbjegavaju gužve.

Brojke

Kina je o prvim slučajevima zaraze koronavirusom izvijestila WHO krajem decembra. Ukupno je potvrđeno da je broj zaraženih u svijetu dosegao gotovo 10.000, što znači da je koronavirusom zaraženo više ljudi nego SARS-om za vrijeme epidemije 2002. i 2003.

U Kini je umrlo 213 ljudi, a ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Kini penje na 9.820.

Izvan Kine zabilježeno je više od 100 slučajeva u 22 druge zemlje. Italija, Filipini, Indija, Vijetnam i Južna Koreja potvrdili su svoje prve slučajeve.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo