Utorak, 19 listopada, 2021

Švedska obavještajna služba: Trećina ruskih diplomata su špijuni

Nemojte propustiti

svedska-obavjestajna-sluzba-trecina-ruskih-diplomata-su-spijuni_1426772236

Švedska obavještajna služba SAPO tvrdi da su trećina ruskih diplomata u Stockholmu ustvari špijuni koji rade na prikupljanju obavještajnih podataka.

Visoki zvaničnik SAPO-a Wilhelm Unge je u sjedštu organizacije u gradu Solna izjavio da Rusija predstavlja najveću obavještajnu prijetnju za Švedsku.

“U Evropi rade stotine ruskih špijuna. U našoj regiji konstantno krše pravila. Trećina ruskih diplomata u Švedskoj su ustvari špijuni, koje treba deportovati iz zemlje, ali to je politička odluka koju treba da donesu vlasti”, kazao je Unge.

Unge je kazao da su ruski špijuni profesionalci koji su obučavani u sovjetskoj Rusiji, te dodao da je švedska obavještajna služba prošle godine spriječila ruski pokušaj da preuzme vojne tehnologije u Švedskoj.

Švedsko Ministarstvo vanjskih poslova nije potvrdilo, niti negiralo ove tvrdnje SAPO-a, niti je objavilo informaciju da li je prošle godine bilo deportacije ruskih diplomata.

“Očekujemo od Rusije da poštuje odredbe Bečke konvencije i da njene diplomate budu zasta ljudi koji se bave isključivo tim poslom”, kazala je glasnogovornica Ministarstva Anna Ekberg.

Ni ruska ambasada u Stockholmu do sada nije reagirala na optužbe iz SAPO-a, koji je i prošle godine upozoravao na učestale špijunske poslove Rusa u Švedskoj.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo