Srijeda, 4 listopada, 2023

Švedska želi u NATO, ali bez baza i nuklearnog oružja na svom tlu

Autor:Patria

Preporučeno

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde nazvala je ovo “povijesnom odlukom”.

Švedski vladajući socijaldemokrati objavili su da podupiru ulazak zemlje u NATO. S obzirom na to da je Finska već spremna predati svoju prijavu, švedska premijerka Magdalena Andersson sada kaže da je “sasvim sigurna da će za nekoliko dana pokrenuti službenu prijavu”, prenosi Reuters.

“Socijaldemokrati će stoga raditi na osiguravanju da Švedska, ako NATO odobri zahtjev, izrazi jednostrane rezerve protiv raspoređivanja nuklearnog oružja i stalnih baza na švedskom teritoriju”, nastavlja se u priopćenju.

Upravo se čita:  Sudi se Bosancu u Austriji: Od države uzeo 7.000 eura pa otišao na odmor

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde nazvala je to “povijesnom odlukom”.

“Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je sigurnosnu situaciju za Švedsku i Europu u cjelini”, dodala je.

Finski predsjednik Sauli Niinisto formalno je danas objavio da njegova zemlja podnosi zahtjev za članstvo u NATO-u, što je povijesna promjena neutralne vanjskopolitičke orijentacije zemlje koju je potaknula ruska invazija na Ukrajinu.

Upravo se čita:  "Cijena će biti puno veća nego 1945." - Medvedev: Spremni smo za sukob s NATO-om

“Danas su predsjednik i vladin odbor za vanjske poslove zajedno odlučili da će Finska podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u”, rekao je Niinisto novinarima u predsjedničkoj palači u Helsinkiju. Rekao je da će se tim potezom maksimizirati sigurnost zemlje.

Ministar vanjskih poslova Turkse Mevlut Cavusoglu rekao je da Švedska i Finska moraju prestati podržavati terorističke skupine u svojim zemljama, pružiti jasna sigurnosna jamstva i ukinuti zabranu izvoza Turskoj ako žele da Turska podrži njihovo članstvo u NATO-u. On je danas razgovarao sa svojim švedskim i finskim kolegama i svi su nastojali odgovoriti na turske zabrinutosti.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo