Utorak, 22 lipnja, 2021

Švedski epidemiolog iznio šokantnu tvrdnju: Gotovo niko ne primijeti da ima koronu

Nemojte propustiti

– Od onih koji imaju simptome, neki se razbole, neki se ozbiljno razbole, a neki umru. No, to je izrazito mali udio – kazao je ovaj stručnjak.

Ugledni švedski državni epidemiolog Johan Giesecke gostujući na švedskoj televiziji SVT kazao je da skoro niko od građana ne primjeti da ima koronavirus.

“Gotovo niko ne primijeti da ima virus. Jučer su rezultati nove studije pokazali da je najmanje 11 posto davatelja krvi u Stockholmu pozitivno na prisutnosti antitijela protiv koronavirusa, što znači da su već imali virus prije davanja krvi”, tvrdi Giesecke, prenosi portal Fokusonline.

Giesecke procjenjuje da je moguće da je 500.000 do 600.000 stanovnika Stockholma već imalo koronavirus, s obzirom na činjenice da su darivatelji krvi zdraviji od ostalih te da testovi otkrivaju prisutnost virusa kod samo 70 posto onih koji ga imaju.

“Ako testirate deset ljudi koji imaju virus, testovi će pokazati da ga je imalo samo sedam. No, važno je da testovi ne pokazuju suprotno, oni nikada neće pokazati da ste imali koronavirus ako ga niste imali”, dodao je Giesecke.

Dok neki osjećaju simptome poput suhog kašlja i groznice, mnogi mogu prenijeti virus, a da uopće ne primijete. Broj onih koji nemaju nikakve simptome prema Gieseckeu je nevjerojatan – čak 99 posto.

“Njih 99 posto ili više njih ne zna da su ga imali. U ogromnoj većini slučajeva oni koji ga imaju ne primijete to. Od onih koji imaju simptome, neki se razbole, neki se ozbiljno razbole, a neki umru. No, to je izrazito mali udio”, kazao je ovaj stručnjak.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Konaković o Predsjedništvu BiH: NIP će imati kandidata, očekujem da i SDP BiH predloži svog

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković kazao je danas da će ta stranka sigurno imati kandidata za člana Predsjedništva BiH, ali...

Možda vas zanima i ovo