Srijeda, 6 srpnja, 2022

Svemu dođe kraj: Milorad Dodik gubi kontrolu i nad SNSD-om nakon što ga je Vučić precrtao, a na Istoku i Zapadu ocijenjen je kao “nepouzdan saradnik”

Nemojte propustiti

“Osim Vučića, Dodik je precrtan i od Rusije, koju je izdao potpisivanjem ANP-a (decembra 2019.), iako im je čvrsto obećao da to neće učiniti, za šta je dobio snažnu podršku Kremlja – piše u posljenjoj analizi banjalučki novinar Slobodan Vasković.

Milorad Dodik nije na zalasku karijere, već je ona gotova, a jedino još nije precizirano vrijeme kada će biti politički uklonjen kao nikom potreban i od svih prezren, na način na koji je on prezreo narod koji ga je izabrao.

Posljednji u nizu Dodikovih sunovrata je propast njegovog udara na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se nije manifestovao samo učestvovanjem njegovih paravojnih snaga u julskom napadu na Skupštinu Srbije (2020. godine), otvorenom podrškom biskupu Grigoriju, licemjeru nad licemjerima, sa kojim je zajedno opljačkao Hercegovinu, već još cijelim nizom podzemnih aktivnosti kojima je pokušao da podrije poziciju predsjednika Srbije, piše Slobodan Vasković na svom blogu.

Dodik je, kako navodi Vasković, jedino uspio da podrije sam sebe i to do agregatnog stanja potpunog Odrona;

“Vučić, koji je potpuno obaviješten o svim Dodikovim podlim i niskim udarcima ga je precrtao i rekao mu to u lice, nakon što ga je, konačno primio 27.01.2021. Vučić je hladnokrvno, Dodiku “pod nos”, stavio dokaze o njegovom podzemnom radu protiv predsjednika Srbije, a Dodik je preblijedio od straha.

Dva dana prije toga, Dodik je uzalud “obijao pragove” visokih funkcionera Srbije, ali nigdje nije naišao na otvorena vrata. Posebno ne na dobrodošlicu”, navodi Vasković.

“Vučić je veteran političkih obračuna; istina i Dodik je, ali mnogo manjeg intenziteta i obima od onih kroz koje je prošao i prolazi Vučić.

Vučić neće javno satrati Dodika još uvijek, ali će ga politički dekapitovati; Do tada, poigrava se sa njim, puštajući ga da hoda kao sumanut besciljno beogradskim ulicama, stavljajući u prvi red zvanica, prilikom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji, i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, što je par tona soli na Dodikove banjalučke izborne rane, pozivom na vakcinaciju zdravstvenih radnika RS u Srbiju…

Vrlo, vrlo malo ćemo od tog teškog sukoba vidjeti “na radaru” – tek pokoju sekvencu, kao potvrdu da sukob postoji i da je, kako stvari sada stoje, nepomirljiv. Lomljenje Dodika ići će, već ide, ispod radara, natenane. Sve dok Vučić ne odluči da je vrijeme da ga javno pusti niz vodu”, navodi Vasković te dodaje kako su Dodikove šanse da se odbrani od udara i izbjegne potpuni Odron nikakve, iako će on nastaviti sa podzemnim napadima na Vučića, nadajući se da će ga tako prisiliti da ga ponovo prihvati.

“Osim Vučića, Dodik je precrtan i od Rusije, koju je izdao potpisivanjem ANP-a (decembra 2019.), iako im je čvrsto obećao da to neće učiniti, za šta je dobio snažnu podršku Kremlja.

Kremlj ne oprašta, izazvali su mu političku tešku frakturu lobanje akcijom “Gvozdena njuška”, koju su osmislili i sproveli, tokom posjete šefa diplomatije Sergeja Lavrova.

U središtu “Gvozdene njuške” je ukradena ikona Svetog Nikole iz Luganska, koja pripada Ukrajini i ne potiče nikako iz nacističke pljačke svega vrijednog tokom Drugog svetskog rata, što je posljednja teza kojom pokušavaju izvući Dodika iz “živog blata”.

To je pogrešan trag, kako bi se cijela priča relativizovala i pokušala spriječiti Dodikova krivična odgovornost što je posjedovao ukradenu Relikviju, a potom je i darovao Lavrovu, koji ga je elegantno smoždio.

Cijeđenje do kraja

Dodik, nekadašnji miljenik Zapada, već duže od deceniju to nije, jer je “peplivao” na stranu Rusije. Zapad mu to nije oprostio, ali će, kao i Rusija, u političkom vremenu koje mu je preostalo iscijediti iz njega sve što se još može iscijediti. Neće im to biti teško (a nije nešto puno ni ostalo), jer je Dodik potpuno dezorijentisan, sklon maničnim i napadima nekontrlolisanog bijesa i teške depresije koja ga direktno gura u političku provaliju.

Svoju ogromnu nervozu reflektuje kao “preužarena ringla”.

Zadnje Dodikovo uporište bio je SNSD, njegova privatna stranka-sekta, ali i u njoj rapidno gubi kontrolu.

Direktno je napadnut od frakcije koju čine Željka Cvijanović, Zoran Tegeltija i Dragan Lukač. Dodik je toliko pao u SNSD-u da ga se više ne plaše ni stranački nacištakori sa margine poput Momčila Antonića, retardiranog izdanka Zločinačke Porodice Antonić, koju štiti Lukač”, navodi Vasković na svom blogu.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Težak udarac iz Bundestaga za Dodika i Čovića: Ahmetović otkrio sadržaj rezolucije o BiH

Jedan od predlagača rezolucije poslanik SPD-a, Adis Ahmetović, smatra da je rezolucija od istorijskog značaja za BiH „jer se...

Možda vas zanima i ovo