Nedjelja, 28 veljače, 2021

Svetlana Cenić ohladila Milorada Dodika: On je prekrižen u međunarodnoj zajednici i kod Vučića

Autor:N1

Nemojte propustiti

Doktor Gavrankapetanović upozorava: Svih šest COVID odjeljenja koje imamo su puni

Doktor Gavrankapetanović je upozorio na opasnost novog vala virusa u BiH koji donosi vrlo kompleksnu kliničku sliku kod pacijenata...

Iz SDA ministru vanjskih poslova Hrvatske poručili: “Ako si zainteresovan za takva rješenja, implementiraj ih u Hrvatskoj!”

Bilo kakvo rješenje koje će dodatno produbiti postojeću diskriminaciju u ustavnopravnom poretku i izbornom zakonodavstvu BiH neće biti prihvaćeno...

“Mevlida, sretan ti 1. mart”: Kod Doboja postavljen bilboard za direktoricu škole koja je kaznila učenicu zbog obilježavanja Dana državnosti BiH

U obrazloženju kojeg je potpisala direktorica škole Mevlida Dervišefendić, a koja se prema tvrdnjama roditelja u javnosti i lično...

Akademik prof. dr. Mirko Pejanović: Referendum o nezavisnosti je preokret u istorijskom razvoju državnosti Bosne i Hercegovine

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku, Balkanu i...

Analitičarka Svetlana Cenić komentirala je za N1 podatke da je BiH druga zemlja u Evropi po korupciji te 111. na listi od 180 zemalja svijeta.

Istakla je kako “veću neodgovornost nije vidjela u svijetu”, da je nadležnima potrebno ukinuti primanja i plate te da korona virus nije izgovor ni opravdanje za to što BiH ima najniži BDP od svih zemalja bivše Jugoslavije.

“Ljudi ne trebaju biti stručnjaci za 5G i vakcinu već da prvo pitaju za svoje pare pa tek da se upuštaju u teorije zavjera. Ali oni su uljuljkani u udobnosti svoga doma i ne reaguju. Hrvatska je radila istraživanje zbog čega je Ruanda bolja od njih po indeksu korupcije. To je zemlja koja je imala genocid kao BiH i toliko više žrtava. Kod nas su već krenule šale da su potplatili da ne budemo prvi i da možemo biti prvi. A pandemija se nastavlja. Hiljadu vakcina je stiglo i vikat ćemo ‘hura’. Imat ćemo posrednika u nabavci pa će to biti neki ‘bronzani javor’ firma i izbacit ćemo odmah na prvo mjesto indeksa korupcije”, kazala je Cenić u Danu uživo.

Spomenula je izjavu Milorada Dodika koji je rekao kako su “tenderi užas i rak rana” te da smo “leglo korupcije i kriminala”.

“Pa Milorade, o čemu pričamo? Da prečešljamo tendere u RS-u, koliko je uže i šire familije dobilo tendere, a i u FBiH? Ova vlast je toliko nesposobna, jedino ako treba da se ugradi na vrlo primitivan i bahat način rade. Ne brinu o svojim građanima da bi nabavili vakcine. Svaki dan je sve lošiji imidž države. Što bi se neko o nama brinuo kada se ne brine o nama onaj koga smo birali i ima ogromnu platu da bi radio svoj posao?”, upitala je.

Istakla je da, da nije bilo novinara koji su razotkrili aferu “Respiratori” to prošlo bez ikakvih problema jer kod nas građani ne pitaju ništa, a nadležni su se pobrinuli da “nametnu paniku, obuku uniforme i imaju zabrinute face misleći da će im sve proći”.

“Svi kao zabrinuti, a mi dobili za vakcinaciju 1.000 ljudi”, dodala je.

Govoreći o najnižoj stopi BDP među zemljama bivše Jugoslavije, Cenić je kazala kako koronavirus ne može biti izgovor jer je industrijska proizvodnja bilježila pad i pretprošle godine kada korone nije bilo ni na vidiku.

“Kod nas je kasno počelo razmišljanje da korona postoji. Korona je sama pokazala neodgovornost, neznanje, nakaradno uspostavljen sistem, eksperimentisanje u donošenju mjera, tako da se inače ovjde vlast bavi ekonomijom neusuglašeno, neznalački, nedobronamjerno i nekoordinisano”, kazala je Cenić.

Istakla je kako vlasti koriste MMF kredite, ali ne ispunjavaju uvjete koje su preuzeli prilikom uzimanja istih, a tiču se uslova koje je postavila Evropska unija.

“Ostat će oni bez privilegija puno prije EU, to vam garantujem. Neće biti para ako MMF ne popusti u martu, a ja ih molim da ne popuste u svojim uvjetima jer je red trošiti pare namjenski. Ostat će bez privilegija jer neće imati ko da ostane da im izdržava taj sistem”, kazala je Cenić.

Milorad Dodik je prekrižen

Komentirajući tvitove Momčila Antonića iz SNSD-a u kojem je jednog od vijećnika Grada Banja Luka vrijeđao, kazala je kako on “kopa raku i grob Miloradu Dodiku”.

“Dodik je prekrižen u međunarodnoj zajednici i kod Vučića. Međunarodna zajednica je dugo održavala ovu vlast ‘nemoj da talasaju, daj im para’. Nedavno je Dodik rekao da očekuje sredstva i rekao ako ne dobije da bi moglo biti još teže. Njegova vlastita retorika će ga koštati, svi ti njegovi mladi jastrebovi koji tako pišu i pokazuju raskoš nekulture i nevaspitanja pa sve ostalo, kopaju njemu raku i rade na njegovoj konačnoj političkoj propasti”, kazala je Cenić.

Pozdravila je najave gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića o pokretanju krivičnih prijava i tužbi protiv uposlenika kao i “češljanje tendera”.

Poručila je samo da nauče da javna peduzeća nisu budžetski korisnici, kao i “razliku između diplome koja je kupljena od licenciranog fakulteta i flasifikovane diplome”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Miro Lazović: “Sve bih uradio kao i ’92, bilo je časno ustati u odbranu Bosne i Hercegovine”

Iako je u medijskom prostoru, kontinuirana kampanja sa osnovnom tezom da je to bio referendum samo dva naroda, Bošnjaka...

Možda vas zanima i ovo