Subota, 15 svibnja, 2021

Svih 39 Kineza je u hladnjači, na -25 stepeni, bilo deset sati prije dolaska u belgijsku luku!

Nemojte propustiti

Gradonačelnik Brugesa Dirk de Fauw se također oglasio i rekao da se luka nadzire kamerama te kako su ekstremno male šanse da je 39 osoba uvedeno u hladnjaču u toj luci.

Sve osobe pronađene u kamionu hladnjači u Essexu je u njoj već bilo zarobljeno kada su stigli u Belgiju, javljaju lokalni policijski službenici, a prenosi Index.hr.

Belgijska policija je izvijestila kako su osam žena i 31 muškarac bili zaključani u kamionu na temperaturama koje su padale i do -25 stepeni Celzijevih već najmanje deset sati nakon što je kamion stigao u luku Zeebrugge.

Ipak, belgijske vlasti tvrde kako imaju puno pitanja te kako nastavljaju istragu. Dok istraga i dalje traje, policija je uzela još 24 sata da ispita vozača kamiona koji je uhapšen na licu mjesta. Istraga se proširila i na Irsku, Belgiju, a sada i Kinu.

Irska firma vlasnica kamiona je poručila kako sarađuje s policijom te inzistira na tome da nema nikakve veze s vozačem Moom Robinsonom.

Jedan izvještaj tvrdi da se detektivi fokusiraju na tri člana bande smještena u blizini granice Sjeverne Irske. The Daily Telegraph citira izvor koji je rekao da se istraga fokusira na zločinačku organizaciju baziranu na jugu Armagha, a koja je povezana s disidentskim paravojskama.

U međuvremenu je izvršni direktor luke Zeebrugge Joachim Coens rekao kako prikolicu niko nije dirao nakon dolaska u luku.

– Kontejner hladnjača u zoni luke je u potpunosti zatvoren. Tokom pregleda pregledavaju se pečat i registracijske tablice. Kamere provjeravaju vozača – dodao je.

Gradonačelnik Brugesa Dirk de Fauw se također oglasio i rekao da se luka nadzire kamerama te kako su ekstremno male šanse da je 39 osoba uvedeno u hladnjaču u toj luci.

The Guardian dodaje kako se sumnja na to da se radi o slučaju krijumčarenja ljudima, a ne ekonomskim migrantima ili izbjeglicama. Dodaju kako većina Kineza koji dospiju u Englesku ilegalno dolaze u situaciji u kojoj su u dugovanju.

Pojavili su se i novi detalji, koji postavljaju nova pitanja. Naime, hladnjača je stigla bez pratnje u Englesku iz Zeebruggea rano u srijedu ujutro. Pokupljena je u luci Purfleet oko 1 sat ujutro. Pokupio ju je vozač Robinson. Policija je rekla da je Robinson došao svojim kamionom po prikolicu. Prikolica je pet dana ranije iznajmljena južno od Irske granice.

Tvrtka GTR koja je iznajmila prikolicu izjavila je kako je to napravila 15. oktobra te su informacije o najmu dali policiji. Te informacije uključuju i identitet klijenta koji ju je iznajmio. Osim toga, dostavit će i podatke o praćenju lokacije prikolice.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tuga u BiH: Danas dženaza 13-godišnjem dječaku Elvedinu

Dženaza namaz 13-godišnjem Elvedinu će se obaviti danas na groblju u Zastinju. Preminuo je trinaestogodišnji dječak Elvedin Omeragić iz Zastinja,...

Možda vas zanima i ovo