Utorak, 6 prosinca, 2022

Svijet na ivici nuklearnog rata? Raketne jedinice Sjeverne Koreje u pripravnosti – ‘nevidljivi’ bombarderi prelijetali Južnu Koreju

Nemojte propustiti

Sjeverna Koreja stavila je danas u pripravnost svoje raketne jedinice radi potencijalnog napada na američke vojne baze u Južnoj Koreji i Pacifiku, nakon što su SAD poslale dva “nevidljiva” bombardera u letove iznad Korejskog poluostrva kao demonstraciju sile.

rakete-sjeverna-koreja

Pripremio: A. J.

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un potpisao je naređenje u ponoć, na sastanku sa najvišim generalima, i “procijenio da je došlo vrijeme da se poravnaju računi sa američkim imperijalistima u ovoj situaciji”, prenijela je državna agencija KCNA,

Pjongjang raspolaže arsenalom raketa “skad” kratkog dometa iz sovjetskih vremena, koji mogu da pogode Južnu Koreju, ali projektili dugog dometa “nodong” i “musudan”, koji bi, teoretski, mogli da stignu do SAD, još nisu testirani, prenio je Rojters.

Južnokorejska agencija Johanp prenijela je da je uočeno kretanje trupa i vozila na sjevernokorejskim lokacijama sa raketama srednjeg i dugog dometa, što možda znači da su projektili spremni za ispaljivanje.

Tenzije su pojačane od kada su SAD i Južna Koreja počeli redovne defanzivne vojne vježbe. Ovog puta Pjongjang je reagovao podizanjem borbene gotovosti na najviši nivo.

Jasna poruka Amerike Pjongjangu

Angažovanje “nevidljivih” bombardera jasna je poruka Pjongjangu o odlučnosti Amerike da odbrani Južnu Koreju od bilo kakve agresije, u vrijeme kada su vojne tenzije na Korejskom ostrvu u porastu, prenosi Srna.

Pjongjang je juče prekinio posljednju “vruću” telefonsku liniju sa Južnom Korejom i podigao borbenu gotovost svojih raketnih jednica, koje su nanišanile američke vojne baze u Pacifiku, prenio je AFP.

Bombarderi B-2 iz vazduhoplovne baze u Misuriju preletjeli su 20.800 kilometara do Južne Koreje i nazad i pritom nisu slijetali. Avioni su pogodili mete na vojnom poligonu u Južnoj Koreji, saopštila je vojska SAD.

“Ovo pokazuje da su SAD sposobne da obave letove dugog dometa i izvrše brze i precizne napade kada je to potrebno”, navodi se u tekstu.

Letovi su bili dio zajednične vojne vježbe dvije zemlje, koja je naljutila Sjevernu Koreju.

Američki ministar odbrane Čak Hejgel rekao je svom južnokorejskom kolegi da Seul može da se osloni na vojnu zaštitu SAD i američku nuklearnu, konvencionalnu i raketnu odbranu, prenijela je Srna.

Ukinuta i “crvena linija”

Sjeverna Koreja je prekinula hitnu telefonsku liniju s vojskom Južne Koreje, te nekoliko dana nakon ukidanja ‘crvenog telefona’ između dviju vlada te je zaprijetila Seulu i SAD-u nuklearnim napadom.

Odsad su sve vojne komunikacije na relaciji sjever-jug prekinute – objavila je vladina sjevernokorejska agencija KCNA, pozivajući se na izjavu visokoga vojnog dužnosnika.

U situaciji u kojoj rat može izbiti svaki trenutak, nema više potrebe održavati vojnu komunikaciju između sjevera i juga – rekao je isti dužnosnik. Linija će biti u prekidu ‘toliko dugo dok budu trajale neprijateljske aktivnosti Južne Koreje’.

Polovinom marta Sjeverna Koreja prekinula je ‘crvenu liniju’ između Pyongyanga i Seula. Linija je uspostavljena 1971. Sjeverna Koreja od tada ju je prekinula u pet navrata, posljednji put 2010.

(Bh-index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će...

Možda vas zanima i ovo