Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Svijet u šoku: Studentica koja je grupno silovana u autobusu preminula u bolnici

Nemojte propustiti

Punih 13 dana se jedna Indijka borila za život, nakon što je silovana i mučena u autobusu. Žrtva je sada preminula, premijer Sigh najavljuje mjere protiv nasilja nad ženama, a Indija se sprema za novi talas nereda.

MountElizabethHospital

Indijka koja je sredinom decembra silovana u autobusu u Nju Delhiju preminula je u specijalnoj klinici u Singapuru u koju je bila prebačena nakon incidenta. Na njoj su se iživljavala šestorica muškaraca, zlostavljali su je između ostalog i željeznom šipkom, tukli i nanijeli teške povrede unutrašnjih organa i glave.

Vezano: Studentica koju su brutalno silovala šestorica muškaraca premještena u jednu od najbolje opremljenih bolnica

Direktor klinike u Singapuru u koju je bila smještena, Kevin Loh, izjavio je kako su povrijeđenoj po dolasku u bolnicu konstatovane teške povrede mozga, te da je unutrašnje organe i pluća bila zahvatila infekcija. Nakon tri operacije, njeno srce je stalo. Tijelo preminule Indijke biće prebačeno tokom ove subote (29.12.) u domovinu.

Očekuju se nove demonstracije

Njena smrt mogla bi dovesti do novih protesta i sukoba između policije i demonstranata, što je već bio slučaj tokom proteklih dana.
Policija u Nju Delhiju je već okružila sjedište vlade, a postavljene su i prepreke na ulicama. Kao i prilikom protesta uoči Božića, kada je povrijeđeno 100 ljudi, a jedan policajac poginuo, zatvorene su i neke stanice podzemne željeznice u centru Nju Delhija. Na taj način pokušava se spriječiti dolazak demonstranata u centar. Šef policije u glavnom gradu Indije poziva na mir.

Premijer obećava “konkretne korake”

Demonstranti prebacuju vladi da premalo čini kako bi se zaustavilo zlostavljanje žena. Borci za ljudska prava upozoravaju kako se u Indiji vrlo rijetko dešava da se počinioci silovanja izvedu pred sud. Premijeru Manmohanu Singhu se prebacuje da je vrlo kasno reagovao na prvi talas protesta (“Vlada je praktično šutjela pet dana”, glasi tvrdnja boraca za ljudska prava.), te da je reakcija policije na demonstracije bila neprimjereno žestoka.
Singh je izjavio kako je “veoma ožalošćen” zbog smrti mlade žene. Izrazio je nadu da će njena smrt sada biti povod za konstruktivne poteze. “Ona je izgubila borbu za život, ali na nama je da osiguramo da ova smrt ne bude uzaludna”, kazao je premijer. “U njenu čast se sada moraju poduzeti koraci kako bi se zaštitile žene u Indiji”, dodao je Singh.
Sada bi vlada trebalo da uspostavi banku podataka u kojoj bi se registrovali svi muškarci koji su počinili silovanje. Njihova imena, fotografije i adrese bi trebalo da budu dostupne policiji u svim dijelovima zemlje. Policija u nju Delhiju će uspostaviti poseban broj telefona za žene u nevolji. Ulice bi trebalo da budu bolje osvijetljene, a autobusi češće kontrolisani.

“Sama je kriva”

U Nju Delhiju se svakih 18 sati policiji prijavi jedno silovanje. Stvarni broj silovanja je mnogo veći, jer ih mnoge žene uopšte ne prijavljuju policiji. Često se desi da javnost žrtvi prebacuje da je sama kriva za ono što joj se desilo jer je “provokativno obučena i šeta ulicom sama u kasne sate”. U ovom slučaju koji je izazvao tako žestoke reakcije javnosti to nije bilo tako. Preminula Indijka se vraćala kući u 21 sat uveče, javnim prevoznim sredstvom i nije bila “izazovno obučena”.
Inače, u Indiji je, prema zvaničnim podacima, broj silovanja između 2007. i 2011. godine porastao za 17 procenata.

(DW)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Komšić: Milanović po uputama Rusije blokira izbore u BiH i destabilizira regiju

Opći izbori u BiH zakazani su za 2. oktobar, a dosadašnji pregovori o izmjenama izbornog zakona BiH, održavani i...

Možda vas zanima i ovo