Petak, 5 ožujka, 2021

Svijetu prijete 23.574 nuklearne bojeve glave!

Nemojte propustiti

Policija od danas pojačano kontrolira poštivanje mjera, kazne i do 1.500 KM

Ministar MUP-a KS Admir Katica je pozvao građane da od danas poštuju naredbe i upozorenja policijskih službenika i da...

Čerkez upravo saopštio: Situacija je izuzetno loša; Nekoliko dana nas dijeli od lockdowna

Goran Čerkez ističe da zdravstveni sistem nije nikad bio u težoj situaciji i da je veliki broj oboljelih među...

Forto predstavio nove mjere: Zbog pogoršane epidmiološke situacije uvode se Covid redari, produžuje se period trajanja izolacije na 14 dana

Zaključkom Vlade KS je zatraženo donošenje mjere kojom će svaka osoba koja ulazi u BiH biti obavezna posjedovati PCR...

Meteorolog Sladić najavio dolazak snijega u BiH: Evo kada i gdje će padati

Nedim Sladić, meteorolog, rekao je za medije da će predstojeća promjena vremena u Bosni i Hercegovini biti kratkotrajna. Kako...

Uspješnim lansiranjem sjevernokorejske rakete u svemir, opet su na površinu izronila neka stara pitanja i strahovi o nuklearnom naoružanju, ali ne samo te zatvorene komunističke zemlje.

19

Koje zemlje mogu lansirati nuklearne projektile i koliko ih imaju? Do tih je podataka, barem tačnih, iznimno teško doći, no u tome donekle pomaže sporazum o nuklearnom razoružanju, čiji su protagonisti SAD i Rusija.

Isto tako, jedan od pouzdanijih izvora tih podataka je i Bilten atomskih znanstvenika, koji je pokrenut 1945. godine od strane stručnjaka koji su napravili prvu atomsku bombu unutar projekta Manhattan i koji su željeli upozoriti javnost na njene opasnosti.

Taj bilten danas regularno izvještava o statusu svjetske nuklearne industrije. Njihov najnoviji izvještaj pokazuje kako Rusija i SAD ostaju i dalje daleko ispred ostatka stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, kojih broji pet i među kojima su i Kina, Francuska te Velika Britanija.

Rusija tako ima 4.650 aktivnih nuklearnih bojevih glava te otprilike 7.350 u rezervi, ili koje čekaju razoružavanje, prenosi Business Insider. To predstavlja značajno smanjenje nuklearnog naoružanja u Rusiji, u odnosu na 1986. godinu, kad je bivši SSSR imao čak 45.000 nuklearnih bojevih glava, preosi Dnevnik.hr.

Procjene govore kako SAD danas ima 4.650 aktivnih nuklearnih bojevih glava, nasuprot njih 31.255, koliko su ih Amerikanci imali 1967. godine.

Nasuprot njima, tu su Francuska s 300 aktivnih nuklearnih bojevih glava, Kina s 240 te Velika Britanija s 225.

Sve navedene države, sa 185 drugih, potpisale su sporazum o nuklearnom razoružavanju, čiji je cilj sprječavanje širenja nuklearnog naoružanja i tehnologije proizvodnje istog naoružanja.

No, tri države nisu potpisale taj sporazum – Indija, Pakistan te Izrael i sve tri imaju nuklearno naoružanje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Stanivuković zadaje novi udarac Dodiku: „Ovo je samo mali dio kriminalnih radnji koji ćemo predstaviti…“

Novi gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković imao je jučer prvi sastanak sa premijerom tog bh. entiteta Radovanom Viškovićem. Višković je...

Možda vas zanima i ovo