Četvrtak, 28 listopada, 2021

Svinjetina pronađena u slovenačkoj halal salami

Nemojte propustiti

Svinjsko meso pronađeno je u slovenačkoj halal salami u Švedskoj, saopštila je Agencija za kontrolu hrane u ovoj zemlji.

svinjetina-halalAgencija nije otkrila koliko je pogrešno obilježenog mesa prodato, niti koliko dugo se nalazi na tržištu. Da bi proizvod dobio obilježen kao halal, životinja, čije se meso koristi, mora biti propisno zaklana, a sva krv mora biti izvučena iz njenog tijela. Ova metoda je zabranjena u Švedskoj, budući da se životinje zaklane na taj način ne omamljuju prije klanja.

Iz agencije navode da salama sadrži 10 posto svinjskog mesa, što je mnogo više od jedan posto, što se obično smatra kontaminacijom.

Testirano je 99 proizvoda na svinjsku DNK, od kojih je devet pokazalo da sadrži svinjetinu. Osam uzoraka sadržalo je manje od jedan posto, a sedam manje od 0,1 posto.
Evropske zemlje pojačale su kontrolu hrane nakon nedavnog skandala kada su milioni pakovanja gotovih jela povučeni sa polica nakon što su analize pokazale da meso, označeno kao govedina, sadrži velike količine konjskog mesa.

(Agencije)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo