Srijeda, 22 ožujka, 2023

Svjedoci na suđenju za smrt Dženana Memića: Alisa Mutap je bila u šoku

Nemojte propustiti

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljen glavni pretres u slučaju Ljube i Bekrije Seferovića koji su optuženi za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja, piše bh. novinska agencija Patria.

Sud je zabranio obraćanje oštećenog Muriza Memića. Kao svjedoci pojavili su se dva pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Nedžad Hrvat i Nebojša Veljović koji su prvi bili na licu mjesta, kao i pripadnik MUP KS Velibor Ristivojević.

Prvi svjedok Hrvat odgovarajući na pitanje tužioca Merisa Ćate gdje je bio u noći 8. februara 2016. godine kazao da je sa kolegom obilazio dvije rezidencije u Velikoj aleji i kretali su se automobilom iz pravca Ilidže oko 22:35 sati.

– Odmah na početku zaustavila nas je djevojka. Zaustavili smo vozilo, otvorili prozor a ona je rekla: “Pomozite nam, udarilo nas je auto”. Bila je raščupana i krvarila je s lijeve strane. Izašli smo iz auta pogledali malo dalje vidjeli smo da leži momak. Ja sam prišao, dozivao ga ali nije reagirao. Pozvao sam šefa smjene obavijestio ga i on je pozvao MUP KS i Hitnu pomoć – kazao je svjedok.

Svjedok se vratio do djevojke koja je govorila da će se onesvijestiti te je otovrio gepek od službenog automobila da sjedne uzeo podatke od nje i previo joj glavu. Svjedok je kazao da je djevojka imala dva telefona jedan je zazvonio pisalo je tata, a drugi je bio razbijen.

Za desetak minuta na lice mjesta stiže patrola MUP KS.

Prema tvrdnji svjedoka, Memić je ležao na stomaku i lijeva strana mu je bila na zemlji.

– S obzirom da je djevojka rekla da ih je udarilo auto nisam ga smio dirati.

Svjedok je kazao da je bilo dosta stakla i komadića zelene boje te da je Hitna došla nakon skoro pola sata.

Tužilac Sead Kreštalica pitao je svjedoka da li je bilo u blizini drugih vozila na šta je kazao da nije.

Drugi svjedok Nebojša Veljović kazao je da je on upravljao automobilom kada su primjetili djevojku koja ih zaustavlja i govori: “Udarilo nas je auto velikom brzinom pomozite nam”.

Na pitanje tužioca gdje je ležao momak, svjedok je kazao na lijevoj strani na lijevom boku.

– Prišao sam momku, hroptio je. Bilo je bitno da diše. Oko glave i usta vidjela se krv – kazao je svjedok koji je dodao da je bilo čudno što Hitne pomoći nema dugo s obzirom da ima i na Ilidži.

Nastavili su ispitivati djevojku o automobilu koji ih je udario i pokazala je da je otišao u pravcu Vrela Bosne.

Svjedok je kazao da je mobitelom slikao položaj tijela nastradalog jer se bojao da će se kasnije teško utvrditi kao i da to nije učinio MUP KS. Također je potvrdio da su na licu mjesta pronašli komade stakla i ostatke zelene boje kao od kita ili laka.

Na pitanje da li su utvrdili o kakvom je vozilu riječ, svjedok je kazao da nisu.

Treći svjedok bio je Velibor Ristivojević pripadnik MUP KS koji je došao na lice mjesta sa kolegom Elvedinom Bojom. Na pitanje šta su zatekli po dolasku na lice mjesta, svjedok je kazao da su zatekli jednu žensku i jednu mušku osobu na zemlji.

Svjedok je kazao da je povrijeđenog mladića okrenuo na bok kolega, a da je on uzimao podatke od Alise Mutap.

– Ležao je potrbuške i pomjerio ga je na bok – kazao je svjedok koji je isto potvrdio kada je od člana Sudskog vijeća pitan o tome.

Povrijeđena djevojka, prema riječima svjedoka, rekla je da se radi o Alisi Mutap i Dženanu Memiću i da ih je udarilo vozilo.

– Nikakvog drugog detalja se nije sjećala. Zazvonio je telefon i pružila mi je telefon da se javim babi i da kažem šta se dogodilo. Predstavio sam se kazao da je bila saobraćajna nesreća. On je pitao gdje se nalazimo i jesmo li zvali Hitnu pomoć. On joj je rekao: “Ne sekiraj sve će biti uredu”. Na lice mjesta dolazi Hitna pomoć  – kazao je svjedok.

S prvim vozilom otišao je povrijeđeni Memić, a sa drugim Alisa Mutap.

Policajac Ristivojević je kazao da je ograđeno mjesto nesreće te su obezbijeđeni tragovi do dolaska uviđajne ekipe. Svjedok je kazao da misli da su povrede na Mutap bile s desne strane.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. novembar kada će se pojaviti pet svjedoka.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo