Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Svjedok protiv Orića, Samir Avdić poznat po lažnim svjedočenjima

Nemojte propustiti

Zaštićeni svjedok kojeg je pronašlo Tužilaštvo Srbije u predmetu protiv Nasera Orića navodno je Samir Avdić, za kojeg mediji iz RS i Srbije tvrde da je bio u komandi 28. divizije Armije RBiH kojom je komandovao Orić. Tokom rata prošao je logor u Bratuncu, preživio genocid u Srebrenici i izdržavao zatvorsku kaznu u Foči po presudi bijeljinskog suda. Navodno, u suđenju grupi Zvornik 7 dobio je najmanju kaznu jer je svjedočio protiv ostalih optuženih, a ime mu se veže i za druga svjedočenja protiv Bošnjaka na sudovima u RS-u.

Samir Avdić izašao je iz logora u Bratuncu 1992. godine. Tri godine kasnije preživio je genocid u Srebrenici. U proljeće 1996. godine tadašnji IFOR ga je predao policiji RS jer ga je Tužilaštvo RS zajedno sa Ahmom Harbašem, Nedžadom Hasićem i Behudinom Husićem teretilo za ubistva četiri Srbina iz Milića kod Srebrenice. Tokom pritvora bili su stalno zlostavljani, tvrdi Ahmo Harbaš, član “Srebreničke grupe”.

– Tokom boravka u zatvoru ja sam govorio potpisaću šta hoćete jer ne mogu više da izdržim – za TV1 je rekao Harbaš, prenose Vijesti.ba.

S obzirom da su 1997. razmijenjeni, suđeno im je u odsustvu i presuđeni su na ukupno 60 godina zatvora. Avdić je dobio najmanju kaznu i jedini je odslužio nakon što je uhapšen u SAD-u 2007. godine. Ostali su do danas ostali nedostupni organima gonjenja, jer proces smatraju montiranim.

– Upravo je Samir Avdić svojim svjedočenjem optužio nas i cijelo je vrijeme radio za srpsku stranu – tvrdi Ahmo Harbaš, član “Srebreničke grupe”.

Fadila Memišević, direktorica Društva za ugrožene narode u BiH dodaje kako su zbog njegovih izjava ova trojica osuđena po 20 godina zatvora.

Zbog ovog Srebreničane nije začudilo da se upravo on pojavljuje kao navodni svjedok protiv Nasera Orića. Ahmo Harbaš ističe da koliko on zna Samir Avdić nije bio u vojsci, već se cijelo vrijeme nalazio u nekom selu.

Samirova porodica ubijena je tokom rata, a navodno obećano mu je da će mu za saradnju biti otkrivena lokacija gdje su ukopani. Zloupotreba žrtava od strane Srbije i RS-a već je postala praksa, dok pravosudni organi ostaju nijemi na zahtjeve žrtava na pravično suđenje.

– Molim da mi se sudi na bilo kojem sudu samo ne u RS i Srbiji i spreman sam dokazati svoju nevinost – ističe Harbaš.

Hakija Meholjić, ratni načelnik policije u Srebrenici, nevjerovatnim smatra da svake godine iz RS i Srbije maltretiraju žrtve genocida u Srebrenici pred godišnjicu obilježavanja.

Jedan proces koji je vođen pred sudom u Bijeljini protiv Nezira Merdžića Keze iz Glogove, na osnovu Avdićevog lažnog svjedočenja, završen je oslobađajućom presudom u maju prošle godine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo