Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Svjetska banka predvidjela ekonomski rast u BiH za 2014.

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Postupno bi se idućih godina trebao smanjivati deficit

Nakon recesije u nekoliko ranijih godini, Bosna i Hercegovina zabilježila je blagi ekonomski rast tokom prošle godine koji je, prije svega, bio uvjetovan naglim rastom izvoza i rastom industrije, navodi se u izvješću o ekonomskim trendovima Direkcije za makroekonomsku analizu BiH. Još optimističnije prognoze stižu za ovu, a posebice sljedeće godine. Naime, Svjetska banka predviđa za BiH rast u 2014. godini od solidnih dva posto, dok je za prošlu godinu ekonomski rast procijenila na 0,8%, navodi se u izvješću “Globalna ekonomska perspektiva” koji ova institucija objavljuje dva puta godišnje.

Za 2015. godinu Svjetska banka predvidjela je rast BDP-a od 3,5 posto, koliko bi trebalo iznositi i u 2016. godini. I ostali pokazatelji idu u smjeru izlaska iz krize. Tako saldo tekućeg računa BiH kao udio u BDP-u Svjetska banka procjenjuje na -7,5%, a u 2014. godini -6,6%. Deficit bi se trebao postupno smanjivati na -6,3% u 2015. i -6,1% u 2016. godini.

Kako se navodi u izvješću Svjetske banke, globalna ekonomija se polako oporavlja, predvođena naprednim ekonomijama koje su promijenile smjer nakon petogodišnje financijske krize i recesije te zahvaljujući kontinuirano dobrom nastupu Kine.

– Želim biti blagi optimist – ta izborna godina je i prilika za političke sudionike da pokušaju s određenim projektima, investicijama, otvaranjem nekih novih investicijskih ciklusa biti atraktivni za svoje birače. S te strane vidim priliku za ovaj blagi optimizam i ovaj rast koji smo projektirali na dva do tri posto – rekao je guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić dodavši da su devizne rezerve dosad na najvećoj razini, negdje oko 6,8 milijardi KM i da su stabilne.

(Vecernji.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo