Četvrtak, 19 svibnja, 2022

Svjetska fudbalska zvijezda Eric Cantona dolazi na 18. SFF!

Nemojte propustiti

Legendarni Francuz, fudbalski mag Erik Kantona (Eric Cantona), kako ekskluzivno doznajemo, 11. jula stiže u bh. prijestonicu na Sarajevo Film Festival!

Foto: ArhivKing Erik, kako su ga nazvali dok je igrao u Mančesteru, festivalskoj publici će u okviru najpopularnijeg “Open Air” programa predstaviti film “Buntovnici fudbala” Žila Pereza i Žila Rofa (Gilles). U tom ostvarenje Kantona je narator i priča o petorici izvrsnih svjetskih fudbalera – Rašidu Meklufiju (Rachid Mekhloufi), Sokratu Mojsovu, Predragu Pašiću, Karlosu Umbertu Kaseljiju Garidu (Carlos Humberto Caszely Garrido) i Didieru Drogbi, njihovoj borbi van fudbalskog terena, te kako su se usprotivili vremenu kada je fudbal postao biznis.

Dakle, film, osim snimaka sa svjetskih fudbalskih terena koji su ušli u sportske anale, prikazuje borbu fudbalskih zvijezda, potpuno različitu od one na terenu.

Erik Kantona jedna je od najkontroverznijih figura svjetskog fudbala svih vremena te jedan od najboljih francuskih igrača s kraja 20. stoljeća.

Bio je nezamjenjiva “sedmica” Mančester junajteda, a taj broj na leđima prije njega nosili su samo velikani Džordž Best (Geirge) i Brajan Robson (Bryan), a poslije njega Dejvid Bekam (David Beckham) i Kristijano Ronaldo (Cristiano). Osim što se iskazao kao neprikosnoveni lider fenomenalnog tima, vječno će ostati upamćen i po karate udarcu kojim je “onesvijestio” navijača na tribini.

Podignuti okovratnik

Markantan kao igrač, s uvijek podignutim okovratnikom, i nakon karijere nastavio je plijeniti pažnju, pa je 1998. godine glumio u filmu “Elizabet” s Kejt Blanšet (Kate Blanchet), a godinu kasnije snimio je film “U potrazi za Erikom”.

Osim toga, kao glumac učestvovao je i u snimanju velikog broja reklama. Trenutno je trener francuske reprezentacije u nogometu na pijesku.

Dolazi i Gilles Perez

U Sarajevo s Kantonom dolazi i jedan od reditelja “Buntovnika fudbala” Žil Perez.
On je jedan od najvećih ratnih fotografa današnjice. Obišao je gotovo sva ratišta i fotografirao skoro sve svjetske važne događaje i ličnosti. Između ostalog, Perez je svojim fotografijama u svijet prenosio i istinu o stradanjima tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Objavljena prva dugoročna prognoza za ljeto, čeka nas vruće i suho ljeto

Prema ECMWF modelu, u BiH kao i u Hrvatskoj se tokom cijelog ljeta očekuju puno više temperature od prosjeka,...

Možda vas zanima i ovo