Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Svjetska zdravstvena organizacija ima sjajne vijesti: Treću sedmicu zaredom pada broj novozaraženih u svijetu

Autor:Anadolija

Nemojte propustiti

Treću sedmicu zaredom, broj novootkrivenih infekcija virusom korona u svijetu opada, izjavio je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u ponedjeljak, upozorivši kako svijet i dalje mora ostati oprezan, prenosi agencija Andolija.

“Još imamo zemlje u kojima se bilježi porast broja slučajeva zaraze, ali na globalnom planu, ovo je ohrabrujuća vijest. To pokazuje kako ovaj virus može da se kontroliše, čak i s novim sojevima u opticaju. I pokazuje ukoliko nastavimo sa dokazanim javnozdravstvenim mjerama, možemo prevenirati zarazu i spasiti živote”, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Ghebreyesus.

Prema podacima američkog Univerziteta “Johns Hopkins” u ponedjeljak, broj dosad potvrđenih slučajeva novog koronavirusa u svijetu je nešto više od 103 miliona, dok je više od 2,23 miliona ljudi preminulo od posljedica zaraze, a više od 10,4 miliona se oporavilo.

“Bili smo u ovoj situaciji ranije. Tokom prošle godine, bilo je trenutaka kad je broj novooboljelih u skoro svim državama bio u padu i vlade su donosile odluke o ublažavanju mjera prebrzo i pojedinci su popuštali u predostrožnosti i virus se vratio”, napomenuo je Tedros te dodao: “Uz odvijanje vakcinacije, vrlo je važno da svi mi nastavimo provoditi mjere zaštite kako bi sačuvali svoj i živote drugih. Budite primjer u tome.”

Dodao je da je važno da vlasti omoguće ljudima da donose prave odluke, bilo da im olakšavaju karantin ili čine njihova radna mjesta sigurnijim.

Kontrola širenja virusa spašava živote, rekao je, i sačuvat će ih kasnije smanjujući šanse za nove mutacije, a što omogućava da vakcine ostanu efektivne.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Detalji krvavog pira Mirsada Bajrića: Enisa je prosila, a on je pio, tu noć kad smo čuli pucnjavu nismo znali odakle dolazi

ŽEPČE - Mrtve supružnike pronašao je rođak iz Zavidovića kod kojeg su bila njihova djeca. Pravi horor zatečen je...

Možda vas zanima i ovo