Petak, 29 rujna, 2023

Svjetski bošnjački kongres: “UN treba 11. juli proglasiti danom sjećanja na genocid u Srebrenici”

Preporučeno

Svjetski bošnjački kongres uputio je pismo generalnom tajniku Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moonu u kojem traži da se 11. juli proglasi u UN-u, Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

U pismu, koje su uputili dr. Mustafa Cerić i Haris Hromić predsjednik i potpredsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, navodi se da je Evropski parlament prepoznao važnost institucionalnog sjećanja na genocid u Srebrenici…te “da su Ujedinjene nacije u svom Izvještaju o padu Srebrenice, objavljenom pod okriljem generalnog tajnika Kofi Annana, 15. novembra 1999. godine, garantovale da ćemo zajedno djelovati kako bi se 11. juli proglasio Danom sjećanja na srebrenički genocid u Ujedinjenim nacijama”…

Upravo se čita:  Muštuluk: Evo kad će građani BiH dobiti novčanu pomoć od EU

“Dakle, sasvim je prirodno da se angažiramo i radimo zajedno s vašim časnim uredom i sa članovima Generalne skupštine kako bi se 11. juli formalno proglasio Danom sjećanja na srebrenički genocid u Ujedinjenim nacijama”, navodi se u pismu.

Uz očekivanje da će generalni tajnik UN-a poduzeti konkretne korake radi realizacije spomenute inicijative, u pismu se navodi da je Evropska unija smatrala da je institucionalizacija dana sjećanja najbolji način da se oda počast žrtvama genocida i pošalje jasna poruka budućim generacijama.

Upravo se čita:  Ispovijest radnice Preventa koja je dobila otkaz: "Imam 55 godina, ko će meni primiti na posao? Za penziju nisam"

“Ova rezolucija je usvojena s ogromnom većinom od 556 glasova ‘za’, 22 ‘uzdržana’ i 9 glasova ‘protiv'”, navodi se, među ostalim, u pismu.

(Fena)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo