Utorak, 27 srpnja, 2021

Svjetski dan mentalnog zdravlja

Nemojte propustiti

Asocijacija XY, u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, simbolično će u Banjoj Luci i Sarajevu obilježiti Svjetski dan mentalnog zdravlja.

Taj događaj najavljen je za danas u Banja Luci. Planirano je obraćanje ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a Dragana Bogdanića i koordinatorice za mentalno zdravlje RS Biljane Lakić, a prezentaciju “Dostojanstvo u mentalnom zdravlju” održat će Joka Blagovčanin – Simić.

Planirano je i predstavljanje korisnika usluga Dnevnog centra “Zajedno” i učenika Gimnazije, Medicinske i Muzičke škole iz Banje Luke.

Događaj istim povodom bit će održan u ponedjeljak, 12. oktobra, u Sarajevu, a najavljena je projekcija filma “Obojene ptice”.

Gostima će se obratiti koordinatorica zdravstvenog programa Ambasade Švicarske Maja Zarić, direktorica Asocijacije XY Emina Osmanagić i prodekan za nastavu Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Mirza Smajić.

Predavanja o temi “Mentalno zdravlje” održat će pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, te Vahid Đulović uime Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK-a “Fenix” i Nermina Mujagić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, najavljeno je iz Asocijacije XY.

Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja u Banjoj Luci i Sarajevu bit će realizirano u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BiH, koji podržava Vlada Švicarske a implementira Asocijacija XY.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. oktobra, a ovogodišnja tema je “Dostojanstvo i mentalno zdravlje”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo