Utorak, 18 svibnja, 2021

Svjetski dan zaštite okoliša: „Osmijeh planete je u tvojim rukama“

Nemojte propustiti

Svjetski dan zaštite okoliša ove godine obilježili su EKOPAK, prvi ovlašteni operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom i udruženje Ekotim organiziranjem finalnog kviza u Trećoj gimnaziji na temu upravljanja ambalažnim otpadom za učenike osam škola sa područja Kantona Sarajevo – četiri osnovne i četiri srednje škole.

Ekopak 022Učešće u projektu uzele su osnovne škole: Šesta osnovna škola, Safvet beg Bašagić, Meša Selimović, Alija Nametak, te srednje škole: Gimnazija Obala, Srednja ekonomska škola, Treća gimnazija i Gimnazija Obala. Finalni kviz predstavljao je završnu fazu edukativnog projekta „Osmijeh planete je u tvojim rukama“, koji su Ekopak i Ekotim uspješno implementirali u periodu mart-juni 2013. godine.

U finalnom kvizu učestvovala su ukupno 24 učenika, a najbolje znanje pokazala je Irma Borovina, učenica Srednje ekonomske škole, koja je osvojila prvo mjesto u kvizu. Drugo mjesto pripalo je Naidi Bašić, učenici Treće gimnazije, dok se na trećem mjestu našla Azemina Mašić, učenica Šeste osnovne škole.
Osim edukacije i takmičenja u znanju, učenici odabranih 8 škola za učešće u ovom projektu imali su priliku osvojiti nagrade i kroz takmičenje u sakupljanju ambalažnog otpada koje se realiziralo uz logističku podršku „Papir servisa“. Prema pristiglim rezultatima, najveću količinu ambalažnog otpada u pomenutom periodu sakupila je Šesta osnovna škola koja je generisala 6.050 kg papira i 270 kg PET ambalaže. Drugo mjesto pripalo je osnovnoj školi Safvet beg Bašagić, čiji učenici su prikupili 6.000 kg papira. Na trećem mjestu našla se Gimnazija Obala sa 1.430 kg prikupljenog papira.

U sklopu projekta „Osmijeh planete je u tvojim rukama“ održano je 38 predavanja za 1.001 učenika na temu upravljanja ambalažnim otpadom i reciklaže, a s ciljem da se učenicima osnovnih i srednjih škola pruže kvalitetne informacije o opasnostima od nepravilno odloženog otpada, te mogućnosti za reciklažu ukoliko se ambalažni otpad odvojeno prikupi.

Ekopak 007“Uspostava sistema odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada je proces koji se ne dešava preko noći. Naime, istovremeno je potrebno raditi u 2 pravca – edukaciji stanovništva o potrebi promjene postupanja sa ambalažnim otpadom, kako bi prihvatili da u svojim domaćinstvima odvojeno odlažu ambalažni otpad i usvojili novu kulturu življenja. Paralelno s tim je potrebno obezbijediti komunalnu infrastrukturu koja će to omogućiti – uspostaviti reciklažna dvorišta i kontejnere različitih boja. Kako bi došli do faze pune operativnosti i kako bi našu zemlju u ovom segment približili ostatku Evrope, Ekopak je u početku svog djelovanja fokusiran na najmlađe, jer upravo evropska iskustva pokazuju da je ovo oblast u kojoj djeca educiraju svoje roditelje. Zato smo u prethodna 3 mjeseca  implementirali projekat “Osmjeh planete je u tvojim rukama” u 8 škola u Kantonu Sarajevo kojim je obuhvaćeno 1.100 djece“, kazala je Amela Hrbat, direktorica „Ekopak-a“.

Projekat su tokom protekla tri mjeseca realizirali članovi udruženja „Ekotim“.
“Ovaj projekat proveli smo u saradnji sa Ekopak-om, prvim ovlaštenim operaterom sistema upravljanja ambalažnim otpadom, a uz podršku Federalnog ministarstva za okoliš i turizam, sa ciljem da našim učenicima pružimo kvalitetnu edukaciju o problematici otpada, posljedicama nepravilnog odlaganja, te sa posebnim osvrtom na uspostavu sistema upravljanja ambalažnim otpadom. Nadamo se da će naše radionice i predavanja ostati zapamčene kod učenika i da će se koristiti naučenim, te usvojiti naviku i proširiti je među svojim kolegama da se ambalažni otpad posebno odvaja i sakuplja, kako bi se reciklirao i iskoristio, umjesto da bude odložen na deponiju“, izjavio je Rijad Tikveša, predsjednik udruženja „Ekotim“.

Podršku projektu pružilo je Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, a povodom finaliziranja pomenutog projekta g. Edin Terzić, savjetnik federalne ministrice okoliša i turizma je izjavio da Ministarstvo okoliša i turizma FBiH pozdravlja i podržava edukativne projekte i pružanje dodatnih teorijskih i praktičnih znanja djeci i omladini po pitanju upravljanja ambalažnim otpadom.

Bogat fond nagrada za pobjednike u kvizu je obezbjeđen zahvaljujući Ekopak-u, prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom u FBiH. Učenici i školi koja se našla na prvom mjestu u kvizu znanja i količini prikupljenog otpada uručena je glavna nagrada – laptop, dok su učenicima i školama koje su se našle na drugom mjestu uručene utješne nagrade – fotografski aparati i enciklopedije.

Svim školama koje su učestvovale u projektu uručena su priznanja.
Ekopak je, također, najavio nastavak ovog projekta u septembru 2013. godine kada će svim školama učesnicama projekta „Osmijeh planete je u tvojim rukama“ biti uručene plave i žute kante za odvojeno odlaganje papirnih i plastičnih ambalaža.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo