Petak, 22 listopada, 2021

Svjetski mediji o bebi koju je ubila administracija: Smrt Berine Hamidović potresla cijelu planetu!

Nemojte propustiti

Vijest o smrti bebe Berine Hamidović koja je jučer preminula u Beogradu prenijeli su mnogi regionalni i svjetski mediji, navodeći kako je “beba Berina žrtva političkog nerada i nemara u BiH”

mostar-pocast4Tako hrvatski portal Index.hr piše kako je Berina žrtva lijene administracije u Bosni i Hercegovini.

“Iz Kantona nisu uplatili 100.000 dinara, što je bila njihova obaveza. U zakonu lijepo piše da ukoliko operaciju nije moguće obaviti u BiH, a dijete ima zdravstveno osiguranje, operacija se obavlja u nekoj drugoj državi. Mi smo dobili odbijenicu”, prenosi Index.hr riječi nesretnog oca umrle bebe.

Crnogorska “Pobjeda” navodi da je beba Berina prva žrtva nedostatka zakona o JMBG u BiH, ali i lijenosti bh. političkih elita koje se bore za svoje lične interese umjesto za interese svih građana.

List “Kurir” piše kako je beba Belmina iz BiH žrtva spore i lijene bh. administracije koja je itekako utjecala na to da beba na kraju umre.

“Porodica bebe je dobila odbijenicu u BiH za njeno liječenje, ali im je puno pomogla jedna pravnica iz Srbije gdje su porodici preminule bebe rekli kako će to oni rešiti pravnim putem”, navodi Kurir.

Hrvatski “Večernji list” piše kako je preminula Berina Hamidović, još jedna beba bez JMBG-a.

“Berina nije mogla jesti, pa je nakon neuspješne operacije u Sarajevu upućena u Beograd. No, tada su se stvari zakomplicirale, jer beba nije imala matični broj, a ni putovnicu te je na kraju umrla”, piše ovaj list.

“Tromjesečna beba je umrla jer nije na vrijeme dobila svoj JMBG, dok su je roditelji pokušali da prebace na liječenje u susjednu Srbiju nakon što nije mogla da bude podvrgnuta operaciji u matičnoj domovini. Na hiljade Bosanaca i Hercegovaca okupilo se ispred zgrade državnog parlamenta kako bi odali posljednji ispračaj preminuloj bebi. Beba Berina je prva žrtva politikanstva oko identifikacijskih brojeva u toj balkanskoj zemlji”, piše poznati američki list “Chicago Tribune”, a citira ga Anadolija.

Podsjećamo, Berina je jedna od beba koje zbog neusvajanja izmjena Zakona o jedinstvenom matičnom broju u našoj zemlji nisu mogle dobiti jedinstveni matični broj.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo