Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Svjetski mediji o posjeti pape Franje BiH: Poziv na mir, suživot i toleranciju

Nemojte propustiti

Brojni svjetski mediji izvjestili su danas o posjeti Pape Franje Bosni i Hercegovini, prenoseći da je Papa u Sarajevo došao sa pozivom na mir, suživot i toleranciju.

BiH i Sarajevo u središtu su svjetske pažnje. Brojni vodeći svjetski mediji izvijestili su o posjeti poglavara Riomiokatoličke crkve BiH. Svi imaju jedinstvenu poruku: Papa je došao da promovira mir, suživot i pomirenje u zemlji koja još uvijek liječi ratne rane.

Reuters: Papa u Sarajevu pozvao na mir

Papa Franjo pozvao je građane BiH da teže trajnoj vjerskoj i etničkoj harmoniji radi liječenja duboke, zaostale rane iz rata 1992-1995. godine, izvještava britanska novinska agencija Reuters.

Kritikovao je industriju oružja, osuđujući “one koji spekulišu o ratovima u svrhu prodaje oružja

svjetski-mediji-o-posjeti-pape-franje-bih-poziv-na-mir-suzivot-i-toleranciju_1433595771_0The Guardian: Izgradnja poslijeratnog pomirenja

“Papa siže u Sarajevo radi izgradnje poslijeratnog pomirenja.
Papa je došao u Sarajevo u jednodnevnu posjetu da ohrabri katolike čiji se broj sve više smanjuje, navodi The Guardian.

Papa je tu, dodaje ovaj list, jer želi da pomogne u izgradnji mirnije budućnosti muslimanima, katolicima i pravoslavcima, izvještava britanski list.

BBC: Papa predvodio Misu pred hiljadama vjernika

“Papa je vodio misu pred hiljadama vijernika u BiH. Papa je u posjeti Sarajevo radi promovisanja mira i suživota, izvještava BBC.

TV mreža NBC: Papa Franjo posjetio BiH radi pomovisanja mira

Papa Franjo došao je u Sarajevo, većinski muslimanski grad, rano u subotu 6. juna, radi “promovisanja mira”, 20 godina po završetku krvavog rata, izvještava američka TV mreža NBC.

La Voz de Galicia (Glas Galicije) : “Nikada više rat!”

“Papa Franjo došao je u Sarajevo sa porukom mira i željom za boljim životom za sve ljude svijeta.

Također, iskazao je želju za prekidom svih sukoba koji, kako on tvrdi, predstavljaju vrstu trećeg svjetskog rata, izvještava La Voz de Galicia.

“Danas, draga braćo i sestre, ponovno se pušta iz ovog grada krik Božijeg naroda i svih muškaraca i žena dobre volje! Nikad više rat”, dodao je Papa tokom mise u Sarajevu, pred oko 65.000 vijernika”, zaključuje španski list.

La Nacion: Papa Franjo otputovao u Sarajevo sa porukom pomirenja

Papa Franjo je danas u 11-satnoj posjeti glavnom gradu BiH, zemlje koju je obilježio rat. Uputio je poziv na mir i pomirenje, izvještava argentinski novinski list La Nacion.

Papa Franjo, u toku svoje osme službene posjete, dolazi u glavni grad BiH, Sarajevo, sa porukom mira, pomirenja i nade za ovu malenu zemlju na kraju Evrope. Ovo je treća posjeta nekog pape BiH, izvještava La Nacion, prenosi BHRT.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nejra Latić-Hulusić razočarana: “Istjerali su me kao pseto na Panonskim jezerima zbog burkinija”

U svom postu ona je navela i da je prilikom ulaska u kompleks od osoba zaduženih na ulaznoj kapiji...

Možda vas zanima i ovo