Utorak, 26 listopada, 2021

Svjetski rekorderi: 192 političke partije trenutno djeluju u BiH!

Nemojte propustiti

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) u Bosni i Hercegovini je trenutno registrirana 191 politička partija, a već danas nakon 13 sati naša država će biti ‘bogatija’ za još jednu partiju, „Stranku pravde i povjerenja“ Živka Budimira.

izboriNije ni čudo što BiH ima najskuplji birokratski aparat, koji će vjerovatno dodatno poskupiti jer je iz CIK-a potvrđeno da se broj političkih stranaka konstantno povećava i da bi ih do općih izbora 2014. moglo biti više od 200.

Prema istraživanju novinske agencije Anadolija, od zemalja u okruženju, Hrvatska prema posljednjim podacima Hrvatske informacijsko-dokumentacijske referalne agencije, ima 112 registriranih političkih partija, što je nakon BiH najviše u zemljama regije. U Srbiji, prema podacima iz registra Ministarstva pravde i državne uprave, djeluje 91 politička partija. Na političkoj sceni u Makedoniji aktivne su 53 političke partije. U Crnoj Gori u Registar političkih partija je upisano njih 45. Prema dostupnim podacima, u Sloveniji je registriramo 30 političkih partija, u Albaniji 80, a na Kosovu 55.

U Velikoj Britaniji djeluje 12 političkih partija, u Rusiji 35, Švedskoj 75, Švicarskoj 30, Mađarskoj 18 i Slovačkoj 62. U jednoj od posljednjih komunističkih država u Evropi, Bjelorusiji, djeluje 15 političkih partija, pokazalo je istraživanje pomenute agencije.

U SAD-u, pored dvije najjače stranke, Demokratske i Republikanske, djeluje još 20 političkih partija, u Kanadi 19, Norveškoj 23, Danskoj 17 i Novom Zelandu 13 političkih partija.

(A.J. / Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo