Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Svojevrsna poruka Dodiku i Vučiću? Najmoćniji ratni brodovi NATO-a uplovili u splitsku luku

Nemojte propustiti

Svakako da se ovakvo prisustvo NATO-a može protumačiti i svojevrsnom porukom najvećim protivnicima NATO-a u regionu

Nakon što je jučer u splitsku luku uplovila f​regat​a​ Kanadske kraljevske mornarice​, kanadski brod Njegovog veličanstva (HMCS) “Fredericton”, danas mu se pridružio i ostatak grupe NATO-ovih brodova Standing NATO Martime Group 2 osim turske fregate “Barbaros”, koji od 12. do 16. marta borave u posjeti ovom gradu.

U luci su tako privezani komandni brod, američki razarač “James E. Williams”, grčka fregata “Psara”, nizozemska fregata “De Zeven Provincien”.

Grupom spomenutih NATO-ovih brodova komanduje komodor Scott Sciretta, a tokom njihovog boravka planirano je zajedničko uvježbavanje na moru s pripadnicima Hrvatske ratne mornarice.

“Aktivnosti međunarodne vojne saradnje prilika su za zajednička uvježbavanja, razmjenu znanja, vještina i iskustava u cilju unapređenja interoperabilnosti, a pored zajedničkog uvježbavanja, planirana su i sportska takmičenja”, saopšteno je za Slobodnu Dalmaciju iz Ministarstva odbrane Republike Hrvatske.

Svakako da se ovakvo prisustvo NATO-a može protumačiti i svojevrsnom porukom najvećim protivnicima NATO-a u regionu, prije svih predsjedniku Rs-a i SNSD-a Miloradu Dodiku, ali i prvom čovjeku Srbije Aleksandru Vučiću.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo