Utorak, 19 listopada, 2021

Tableti zamjenjuju desktop računare

Nemojte propustiti

Po prvi put naredne godine broj prodatih tableta će preskočiti broj desktop računara, prema istraživanju koje je sprovela firma International Data Corporation (IDC).

tableti1Kontinuirani rast prodaje tableta poput Appleovog iPada i Samsungovog uređaja Galaxy, pokazuju da je izvjesno da će sljedeće godine broj ovih uređaja prevazići desktop računare.
U 2012. godini isporuka uređaja sa pristupom internetu je porasla za 29.1%, na preko milijardu komada, pokazalo je istraživanje.

Ovaj rast u prošloj godini je prije svega prouzrokovan povećanom prodajom upravo tablet računara od 78.4%, sa ukupno prodatih 128 miliona komada, a rast prodaje se očekuje i u budućnosti za skoro 50% procenata, na skoro 190 miliona.

Procijenjeno je da će tržište pametnih telefona imati rast za oko 27%, pa se očekuje da u ovoj godini bude prodato ukupno 900 miliona jedinica.

Tržište tableta, koje je u konstantnom usponu od kada je Apple predstavio svoj prvi iPad, ima odlične prognoze, sa veoma velikim rastom u vrlo bliskoj budućnosti, zaključuje se u istraživanju.

Po njemu se predviđa da će do 2017. godine biti godišnje prodavano po 350 miliona tableta, pa će se tako broj prodatih tableta praktično izjednačiti sa predviđenom prodajom od 1.5 milijardi smartfona u istoj godini.

Prodaja desktop računara u svijetu je u blagom padu, dok je prodaja laptop računara i dalje stabilna, a na novim tržištima je čak i u blagom porastu.

Apple i dalje prodaje najveći broj tableta, iako je djelimično njegova reputacija pionira i inovatora u ovoj oblasti ugrožena konkurencijom ostalih kompanija kojie su se uključile u proizvodnju ovih elektronskih naprava.

Udio u prodaji iPada je sa 51.7% u 2011. godini pao na 43.1% u četvrtom kvartalu 2012. godine, prema podacima IDC, a na drugom mjestu se nalazi Samsung koji je uspio da osvoji 15.1% u odnosu na 7.3% iz 2011. godine. U istom periodu, posljednjem kvartalu 2012. godine, Microsoftov Surface je prodat u ukupno 900.000 primjeraka.

Kada se radi o svim uređajima povezanim na internet lider na tržištu je Samsung, iako je Apple u poslednjm kvartalu uspio da smanji tu razliku.

Kombinovano, iPhone 5 i iPad Mini su uspjeli da osvoje 20.3% tržišta u odnosu na Samsungovih 21.2%.

Međutim Apple je u posljednjem kvartalu 2102. godine imao najveći prihod – 30.7% naspram Samsungovih 20.4%.

“Korisnici sada percipiraju smartfone, tablete i personalne računare kao jedan sistem povezanih uređaja koji se prvenstveno razlikuju po velilčini ekrana”, kaže Bob Odonel iz kompanije IDC.

“Svaki od ovih uređaja se prvenstveno koristi za prenos podataka i korišćenje različitih aplikacija koje zadovoljavaju razne potrebe korisnika u zavisnosti od veličine ekrana. Ovaj napredak će stvarati nove uzbudljive mogućnosti koje će nastaviti da tržište pametnih uređaja pokreće u pozitivnom pravcu”, zaključio je on.

(B92)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo