Srijeda, 18 svibnja, 2022

Takse za učešće na izborima od 7.000 do 25.000 KM, ali ovisno od rezultata novac se vraća

Nemojte propustiti

Uplata političke stranke za viši organ vlasti važi i za niže nivoe, osim u slučaju kandidovanja za izbor članova Predsjedništva BiH.

Centralna izborna komisija BiH utvrdila je i visinu taksi koje trebaju platiti političke stranke i nezavisni kandidati za učešće na Općim izborima 2022.

Tako političke stranke trebaju platiti 25.000 KM za izbor člana Predsjedništva BiH, 25.000 KM za izbore za zastupnike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, 18.000 KM za zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Narodne skupštine RS i 13.000 KM za izbore za zastupnike u kantonalnim skupštinama u FBiH.

Kada je riječ o nezavisnim kandidatima 13.000 KM je taksa za člana Predsjedništva BiH, 13.000 KM za zastupnike u Predstavničkom domu PS BiH, 9.000 KM za zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Narodne skupštine RS, 7.000 KM za izbore za zastupnike u kantonalnim skupštinama u FBiH.

Uplata političke stranke za viši organ vlasti važi i za niže nivoe, osim u slučaju kandidovanja za izbor članova Predsjedništva BiH.

Izborni zakon BiH pripisuju da se uplaćena taksa vraća političkom subjektu ili nezavisnim kandidatima u slučaju ako politička stranka ili nezavisni kandidat osvoji:

1. za članove Predsjedništva BiH 1/3 glasova od ukupnog broja glasova koje je osvojio izabrani član Predsjedništva BiH na izborima,

2. za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske 1/3 glasova od ukupnog broja glasova koje je osvojio izabrani predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske na izborima, iz odgovarajućeg konstitutivnog naroda,

3. za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, za Narodnu skupštinu Republike Srpske i za skupštine kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine više od 3% od ukupnog broja važećih glasova u toj izbornoj jedinici.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Za sve su krivi Bošnjaci: Iz Tegeltijinog kabineta mole UN za njegovo obraćanje na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti

Iz Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara navode da se od ambasadora SAD pri UN i stalnih članica očekuje da reaguju...

Možda vas zanima i ovo