Četvrtak, 21 listopada, 2021

Talentovani dječak Armin Smirko i dalje bez ikakve stipendije: Novca ima za neke druge stvari…

Nemojte propustiti

Nakon što je 30. januara Bh-index portal objavio priču o talentovanom dječaku Amiru Smirko iz Zenice, mladom klarinetisti koji je nizao uspjeh za uspjehom i koji je, prema riječima stručnjaka jedan od najvećih bh. talenata – javila se nada da će dobiti stipendiju, i da će nastaviti svoje školovanje (velika mu je želja upisati muzičku akademiju). No, zasad, te nade su se izjalovile. Svjedoci smo da se novac troši nemilice, političari grade vile vrijedne 5 miliona, izmještaju korita rijeka, dok na drugoj strani nema novca za mlade i talentovanje ljude.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

– Nakon što ste objavili tekst o Arminu pojavilo se nekih nada, ali to je brzo nestalo. Izgleda da za ovakve učenike nema niko spremnost da ulaže. U međuvremenu, Armin prvo polugodište u Srednjoj muzičkoj školi završio sa odličnim uspjehom u oba smjera (teoretskom i solističkom – klarinet).

Početkom aprila putuje sa svojim prof. Hujić Almirom na federalno takmičenje u Goražde gdje se od njega očekuje osvajanje prvog mjesta. I dalje nastupa, član je Duvačkog orkestra KUD Željezara Zenica, postao je i član ansambla Istok Orijent iz Zenice, član je Tribute Balašević Orchestra, BiH iz Zenice, aktivan je u školskim ansamblima. Ali, koja korist sav taj trud, sav taj raskošni talenat kada jednostavno ovo društvo, kanton, država… jednostavno nemaju sluha, nemaju programe da podrže talente u bilo kojoj oblasti, bilo to na polju muzike, sporta…

Jednostavno nema država za takve talente resurs da se izdvaja. Zgrozio sam se činjenicom da za ovakve talente nema načina niti izvora finansiranja, nego samo iz vlastitog roditeljskog džepa. Sve do upisa na muzičku akademiju, a i tad je pitanje da li može išta da dobije, jer i tu treba veza, štela i sve ostalo.
Da je kojim slučajem problem, da je napustio školu, odao se maloljetničkoj delinkvenciji – društvo bi pomoglo, pa makar da završi školu i sve ostalo. Ovako, Armin je prepušten roditelju, pa koliko on može da izdrži. Način stipendiranja nije bitan. Nama je bitno da nam neko pomogne da nabavimo novi instrument za dalje sviranje i usavršavanje, ali i to je vrlo vrlo teško, jer jednostavno grad, kanton, država… ne podržava talentovanu djecu na polju muziciranja… Razočarani smo. Gdje god smo otvarali vrata, tražili pomoć za nabavku novog instrumenta koji njemu treba niko jednotavno neće da pomogne – kaže razočarani otac.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo