Četvrtak, 24 lipnja, 2021

Talibani “zarobili” psa američke vojske

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Talibanski pobunjenici tvrde da su tokom sukoba u istočnom Afganistanu u decembru prošle godine zarobili psa koji je pripadao američkoj vojsci.

Pobunjenici su objavili snimak sa psom crvenkasto-braon boje koga su nazvali “Pukovnik”.
Na snimku se vidi i da je pas opremljen zaštitnim prslukom sa uređajem za praćenje, baterijskom lampom i malom kamerom, prenosi BBC.

Talibani na snimku tvrde da je pas zarobljen tokom noćne akcije u Lagmanu, na istoku Afganistana, krajem decembra.

Pobunjenici su prikazali i oružje koje su, tom prilikom, zapljenili od američkih specijalnih vojnih jedinica.
BBC navodi da je u izvještajima od prije nekoliko sedmica navedeno da je visoki talibanski komandant “viđen u toj oblasti sa stranim psom”.

Američki vojni zvaničnici su saopštili da istražuju navode talibana, a dopisnici stranih medija u Afganistanu ocjenjuju da je ovim incidentom američka vojska osramoćena.

Koalicione snage su do sada koristile pse za zaštitu i kao tragače u akcijama, uglavnom njemačke ovčare, labradore i španijele.

BBC podsjeća da se psi u Afganistanu smatraju “nečistim” životinjama zbog čega je njihovo korištenje u racijama međunarodnih snaga po kućama lokalnog stanovništva izazivalo velike kontroverze.

(Agancije)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka Vlade susjedne države: Besplatan PCR test za sve turiste koji dođu u Crnu Goru

Testiranje PCR potrebno je zakazati najmanje 72h prije povratka turiste u svoju zemlju, navode iz MEK, uz apel hotelijerima...

Možda vas zanima i ovo