Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Tamo gdje nema računa: Građani Turkmenistana ne plaćaju plin, struju i vodu

Nemojte propustiti

Kurbanguly Berdymukhamedov
Kurbanguly Berdymukhamedov

Procjenjuje se da Turkmenistan ima četvrte po veličini u svijetu rezerve prirodnog plina, a plin, struja i voda su za kućanstva besplatna od 1993. godine.

Znate li da postoji država u kojoj građani ne plaćaju račune za plin, struju i vodu? Taj “raj na zemlji” zove se Turkmenistan i nalazi se u središnjoj Aziji, a na njegovom čelu apsolutnom vlašću vlada predsjednik Kurbanguly Berdymukhamedov.

Država će postati malo skuplja za svoje građane zato što je predsjednik jučer najavio da će kućanstvima početi postavljati plinomjere jer želi da troše energiju učinkovitije, pišu RIA Novosti.

Plin, struja i voda su za kućanstva besplatna od 1993. godine

Procjenjuje se da Turkmenistan ima četvrte po veličini u svijetu rezerve prirodnog plina, a plin, struja i voda su za kućanstva besplatna od 1993. godine. 2006. godine, kada je Berdymukhamedov došao na čelo države, parlament koji on u potpunosti kontrolira izglasao je produženje “politike besplatne energije” do 2030. godine.

Berdymukhamedov državom vlada čvrstom rukom, a slobodni mediji ne postoje u državi sa 5 milijuna stanovnika u kojoj većinski žive muslimani. Njihov predsjednik je dobio nadimak “Zaštitnik”, a 2012. godine je izbore dobio sa 97 posto glasova. No, nezavisne organizacije za nadgledanje izbora su imale mnoge zamjerke na postupak biranja. Vlada je u oktobru objavila kako besplatan plin za građane državu svake godine stoji 5 milijardi dolara i jasno je kako predsjednik ovim potezom želi smanjiti taj trošak. No, još nije poznato kada će na adrese građana početi stizati računi za plin.

(Vecernji.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo