Četvrtak, 19 svibnja, 2022

Tanasković: Ankara želi Bosnu po mjeri muslimana

Nemojte propustiti

Beogradski orijentalista i diplomata Darko Tanasković ocijenio je da bi Turska željela BiH u Dejtonskim granicama, kao centralizovanu, funkcionalnu državu, sa principom “jedan čovek jedan glas”, što bi značilo dominaciju muslimana.

Foto: Ilustracija

“Bosna po meri muslimana, kao amanet Izetbegovića, to je u pitanju”, tvrdi Tanasković, navodeći da bi Turska željela da BiH uđe u EU, ali sasvim sigurno i u NATO pakt, jer bi tako Ankara imala više uticaja u BiH.

Tanasković je rekao sinoć za RTS da je izjava turskog premijera Taipa Erdogana da mu je Alija Izetbegović na samrti rekao da mu „u amanet ostavlja Bosnu i Bošnjake“, predstavlja povišenu retoriku, emocionalno patetičnu, do one granice koja je neprimjerena za diplomatski diskurs.

“To odražava dubinska osećanja koja kod Turaka postoje, ali i Bošnjaka, i to ima upotrebnu vrednost i na planu spoljne i unutrašnje politike, ali mislim i da je kontraproduktivno, jer sada nema problema kojih je devedestih bilo da bi naši odnosi išli tim putem”, smatra Tanasković.

Tanasković zaključuje da takve i slične izjave ne mogu donijeti ništa korisno, jer je svakome jasno da, kada Erdogan i ostali turski zvaničnici govore o BiH, oni pred očima imaju samo bošnjačke interese, jer čitava je njihova politika usmjerena ka tome.

Što se tiče posredničke uloge Turske u mirenju nekih vjerskih i političkih lidera u Srbiji, Tanasković kaže da je neprimjereno da Turska direktno posreduje među bošnjačkim liderima ili vjerskim zajednicama u Srbiji, jer je sekularna država, a osim toga treba poštovati suverenitet države Srbije i njena unutrašnja pitanja.

 

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vijest koja će obradovati mnoge: Europska država u kojoj žive brojni bh. građani se sprema da ukine sve protupandemijske mjere

AUSTRIJA - Putnici također više neće trebati pokazati negativan test, prema novim dopunama odredbi ministarstva zdravstva od petka. Austrijske vlasti...

Možda vas zanima i ovo