Subota, 27 veljače, 2021

Tanasković: Ankara želi Bosnu po mjeri muslimana

Nemojte propustiti

Hrvatski branitelji protiv izgradnje džamije Alija Izetbegović: Asocira nas na progone i etničko čišćenje

Nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću, naglašavaju predstavnici udruženja proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna, neprimjereno je iz više razloga...

Dr. Dragan Stevanović: Ovo nije “gripica” nego ozbiljna bolest; U karijeri nisam vidio veći broj teško oboljelih

Dr. Dragan Stevanović je kazao da za 30 godina nije vidio veći broj teško oboljelih. Mi smo upozoravali da se...

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Beogradski orijentalista i diplomata Darko Tanasković ocijenio je da bi Turska željela BiH u Dejtonskim granicama, kao centralizovanu, funkcionalnu državu, sa principom “jedan čovek jedan glas”, što bi značilo dominaciju muslimana.

Foto: Ilustracija

“Bosna po meri muslimana, kao amanet Izetbegovića, to je u pitanju”, tvrdi Tanasković, navodeći da bi Turska željela da BiH uđe u EU, ali sasvim sigurno i u NATO pakt, jer bi tako Ankara imala više uticaja u BiH.

Tanasković je rekao sinoć za RTS da je izjava turskog premijera Taipa Erdogana da mu je Alija Izetbegović na samrti rekao da mu „u amanet ostavlja Bosnu i Bošnjake“, predstavlja povišenu retoriku, emocionalno patetičnu, do one granice koja je neprimjerena za diplomatski diskurs.

“To odražava dubinska osećanja koja kod Turaka postoje, ali i Bošnjaka, i to ima upotrebnu vrednost i na planu spoljne i unutrašnje politike, ali mislim i da je kontraproduktivno, jer sada nema problema kojih je devedestih bilo da bi naši odnosi išli tim putem”, smatra Tanasković.

Tanasković zaključuje da takve i slične izjave ne mogu donijeti ništa korisno, jer je svakome jasno da, kada Erdogan i ostali turski zvaničnici govore o BiH, oni pred očima imaju samo bošnjačke interese, jer čitava je njihova politika usmjerena ka tome.

Što se tiče posredničke uloge Turske u mirenju nekih vjerskih i političkih lidera u Srbiji, Tanasković kaže da je neprimjereno da Turska direktno posreduje među bošnjačkim liderima ili vjerskim zajednicama u Srbiji, jer je sekularna država, a osim toga treba poštovati suverenitet države Srbije i njena unutrašnja pitanja.

 

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Preminuo direktor Perutnine Ptuj BH Mladen Andrić

Kompanija Perutnina Ptuj BH obavijestila je javnost da je u 54. godini preminuo njihov direktor Mladen Andrić. Cijelu svoju karijeru...

Možda vas zanima i ovo