Utorak, 15 lipnja, 2021

Tarrant se u sudnici smijao i pokazivao ovaj simbol

Nemojte propustiti

Po ulasku u sudnicu, piše novozelandski mediji, Brentin Tarrant, terorist iz Christchurcha je bio smiren, smijao se i na kraju fotoreporterima pokazao simbol ‘white power’ pokreta.

Među straladim u terorističkom napadu ekstremiste na Novom Zelandu ima i djece, objavila je u subotu premijerka te države.

– Postalo je jasno da su mete ovog groznog napada bila i djeca, rekla je Jacinda Ardern novinarima u Christchurchu, mjestu napada na dvije džamije u kojem je zasad poginulo najmanje 49 ljudi.

U napadu je povrijeđeno 39 ljudi, od kojih je 11 na intenzivnoj njezi, dodala je premijerka, istaknuvši kako i među njima ima djece.

Pohvalila je hrabrost dvoje policajaca koji su svladali napadača koji je imao dvije puške u svom automobilu, naglasivši kako je jasno da je “imao namjeru nastaviti svoj napad”.

Policija je ranije tvrdila da su oba napada čin jednog napadača i objavila da je trebalo 36 minuta od prvog hitnog poziva do hapšenja.

Ardern je stigla u Christchurch i susrela se s preživjelima i porodicama žrtava, poručivši kako prenosi poruke ljubavi i podrške u ime novozelandskog naroda.

– Novi Zeland je ujedinjen u tuzi, kazala je.

Dodala je da će policija štititi džamije na Novom Zelandu dok se ne pokaže da je opasnost prošla.

Napadač je ranije u subotu šutio pri čitanju optužbe.

– Činio se vrlo smirenim i mnogo je vremena promatrao medije i odvjetnike, prenosi novinarka Radija New Zealand Annekke Smith o 28-godišnjem Australcu i otkriva kako nije tražio jamčevinu ili da mu se krije ime.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo