Subota, 16 siječnja, 2021

Tegeltija nakon što je najavio podnošenje ostavke ponovo kod Hadžifejzovića: “SDA je moćna politička organizacija, nemojte nikada da je potcjenjujte”

Nemojte propustiti

Zvanično saopštenje Rusije o aferi Ikona: Cijela priča je antiruska propaganda, ne postoji nijedan dokaz da je Dodik ikonu stekao nezakonito

Ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da nije predstavljen nijedan dokaz o tome da je posljednji vlasnik ikone do nje došao...

Senad Hadžifejzović imao poteškoća sa srcem, operacija trajala satima

Popularni bh. voditelj Senad Hadžifejzović imao je poteškoće sa srcem, te su mu zbog toga ugrađeni stentovi. On se...

I Islamska zajednica BiH osudila inicijativu Damira Arnauta: Može li se Husein Đozo dovoditi u istu ravan sa Dražom Mihailovićem

Inicijativa državnog zastupnika Damira Arnauta u vezi sa nazivima ulica u BiH izazvala je polemiku u javnosti. Posljednja u...

Kasumović traži smjenu ministra unutrašnjih poslova ZDK

Kao gradonačelnik najvećeg i najmnogoljudnijeg grada u Zeničko-dobojskom kantonu smatram da je potrebno hitno razrješiti dužnosti ministra unutrašnjih poslova...

I dalje aktuelni predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija gostovao je večeras na FACE TV, gdje je govorio o svojoj ostavci, razlozima koji su doveli do nje, ali i samoj politici.

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, na jučerašnjoj konferenciji za novinare najavio je ostavku. VSTV je tokom prošle sedmice održao vanrednu sjednicu čija je tema bio sporni audio-snimak razgovora Tegeltije s bivšom članicom Vijeća Milijanom Buhom, koji je objavljen u medijima, o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija. Tražila se i mogućnost podnošenja ostavke Tegeltije. I dalje aktuelni predsjednik VSTV-a gostovao je večeras na FACE TV, gdje je govorio o svojoj ostavci, razlozima koji su doveli do nje, ali i samoj politici.

“U Sarajevu, činjenica je, olako se daju teške riječi, a da se iza njih ne stoji. Ja kada nešto kažem da ću uraditi, uradit ću, a tako je i sa ostavkom… Sve Sarajlije su takve, mahalski način razgovora u kojem se lako kažu teške riječi. To je način življenja, …”, poručio je Tegeltija.

Kaže da su razlozi ostavke vezani za “životne principe i načine kako radim”.

“Milan Tegeltija kao čovjek koji je Srbin neće imati probleme u Sarajevu. Ali, Milan Tegeltija kao predsjednik VSTV-a na funkciji, ima bezbjednosni problem”, poručio je predsjednik VSTV-a.

Rekao je i kako je sada “rasterećen čovjek”, te da će njegova ostavka biti aktuelna od sredine sljedeće sedmice.

Rekao je i da će uraditi sve da zaštiti svoju porodicu.

“VSTV me nije zaštitio. Kada sam se našao u problemu, VSTV je dozvolila da se nezakonje uvuče kao legitimna stvar i da mi se sudi bez suđenja. Nisam ništa očekivao. Postavio sam se prema onome što sam čuo i na samoj sjednici. Takva vrsta ataka.. nemojte da parafraziram sada“, poručio je Tegeltija.

Govorio je i o svojim kolegama iz Vijeća.

“Gledate ljude s kojima ste radili i ne možete vjerovati. Očekujete pravnički pristup”, naglasio je Tegeltija.

Dalje je nastavio:

“Ta institucija, vrh pravosuđa, je potpuno normalno prihvatila činjenicu da je neko nezakonito ušao u moj privatni prostor, snimao me i da kažu znate to je otišlo u javnost, nisu to rekli svi – hvala bogu”.

Na pitanje ko ga je “natjerao” na ovakav potez, odgovorio je:

“Natjerala me politika. Savjet nema integritet i ne mogu zastupati stavove većine“.

Govorio je i o Stranki demokratske akcije.

“Nikada ne potcjenjujte SDA”, poručio je Tegeltija.

“SDA je moćna politička organizacija, ima ozbiljne konekcije, nemojte nikada da je potcjenjujte. SNSD je također ozbiljna organizacija, SDA je u Sarajevu i bliža je dešavanjima u Sarajevu“, poručio je i dalje aktuelni predsjednik.

Poručio je i da “stranci” nisu utjecali na njegovu ostavku.

Na pitanje o tome da li je moguće, kako su objavili neslužbeno pojedini mediji, da je on novi ministar, odgovorio je:

“Ne znam. Otkud znam?”.

Govorio je i o slučajevima Memić i Dragičević.

“Ja te ljude razumijem, izgubili su djecu. Nisam ništa trebao ja da nađem, kakva je to priča? Ja to nisam smio, to VSTV ne radi… Šta da radim, kako da natjeram? To rade tužioci i policija”, poručio je Tegeltija.

Imao je i poseban osvrt na prethodna dešavanja.

“Milan Tegeltija je bio čestit, štitio je građane od bezakonja. Imao je jednak pristup prema svima. Milan Tegeltija je kampanjom predstavljen kao kriminalac”, rekao je predsjednik Vijeća.

Kaže da će doći do promjena u Vijeću i da on ne želi učestvovati u izboru novog predsjednika.

Predsjednik Vijeća je govorio i o obavještajnim službama u BiH.

“Znam da postoji priča, u najmanju ruku, o postojanju MOS-a. Postoji indicija. Nije zvanično”, kaže Tegeltija.

Ipak, kako kaže, nije čuo o drugim obavještajnim službama.

“Ako postoji neko u obavještajnoj službi koga neko kontroliše, onda postoji šema. I nije bitno kako se zove. Ta neka organizacija postoji, nazovite je kako hoćete. Nek’ novinari sami istraže. Ja imam indicije”, poručio je Tegeltija.

Rekao je i da su u Vijeće dolazile prijave, informacije.

Zaključio je da definitivno odlazi, te da osjeća “gorčinu”, ali i da mu je “da mu je drago”.

“Oni koji su ovo uradili, ko god da su, nisu svijesni da su stvorili materijalne dokaze da postoje… Prvo lica koja rade u OSA-i, koja su vezana sa OSA-om, ima ih i u medijima”, rekao je Tegeltija.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Zvanično saopštenje Rusije o aferi Ikona: Cijela priča je antiruska propaganda, ne postoji nijedan dokaz da je Dodik ikonu stekao nezakonito

Ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da nije predstavljen nijedan dokaz o tome da je posljednji vlasnik ikone do nje došao...

Možda vas zanima i ovo