Subota, 23 listopada, 2021

Tegeltija: Neće biti nastavljen aranžman s MMF-om

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Ministar finansija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija smatra da neće biti nastavljen aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jer se ne mogu ispuniti uvjeti koje postavlja ta finansijska institucija.

Tegeltija tvrdi da postavljeni uvjeti pred BiH od MMF-a nisu realni, ne želivši da ulazi u motive tih zahtjeva, čiji rokovi se, kaže, ne mogu ispuniti.

Entitetski ministar finansija je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da u ovom trenutku postoji , kako je naveo, potpuna blokada rada parlamenta BiH, te da ne mogu da zavise od toga da li će parlament BiH donijeti ili ne zakon o akcizama, što je jedan od uvjeta MMF-a.

-Nismo spremni da budemo u nekom aranžmanu za koji nismo sigurni da li će se nastaviti ili neće. Želimo da imamo čistu sitauciju i stoga nismo prihvatili nikakva uvjetovanja sa stanovišta rokova koji ne zavise od nas – naveo je on.

U ovogodišnjem budžetu RS-a od MMF-a su bila planirana sredstva u iznosu od 66 miliona KM.

Kako bi nadomjestili ta kreditna sredstva, Tegeltija tvrdi da će ih „tražiti“ od drugih finansijskih institucija, mada su MMF-ovi krediti povoljniji kada su u pitanju kamete, ali imaju kratak rok otplate.

Nije isključio mogućnost da se ta nedostajuća sredstva osiguraju, kako je naveo, i s nekim partnerima iz Rusije.

MMF-u u ovoj godini treba da se vrati 126 miliona KM kredita iz prethodnog perioda.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo