Petak, 27 siječnja, 2023

Tegeltija odgovorio Nikšiću: Ono što govori Dodik u skladu je sa sporazumom sa Osmorkom

Nemojte propustiti

“Nije dio sporazuma odricanje od imovine i nadležnosti Republike Srpske. Ono što govori Milorad Dodik upravo je u skladu sa prvom stavkom sporazuma.”, kazao je Tegeltija

Milan Tegeltija, savjetnik predsjednika Republike Srpske, oglasio se sinoć na svom Twitter nalogu povodom izjava predsjednika SDP-a Nermina Nikšića.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je na novogodišnjem prijemu stranke izjavio da Dodikova priča odudara od sporazuma koji su potpisali i da nema kompromisa kada je riječ o BiH.

Tegeltija mu je pojasnio da sporazum ne znači “odustajanje od politika”.

“Nije dio sporazuma odricanje od imovine i nadležnosti Republike Srpske. Ono što govori Milorad Dodik upravo je u skladu sa prvom stavkom sporazuma. Od potpisivanja sporazuma niko iz SNSD-a nije ‘napao‘ nikog iz Osmorke i njihove politike iako se s njima u dobrom dijelu ne slažemo. Ukoliko neko iz Osmorke ima potrebu da se dokazuje SDA napadima na Dodika zbog onog s čim se s nama ne slažu onda problem nije u Dodiku i nama. Problem je tad u poštovanju dogovorenog principa ‘ne sukobljavamo se oko onog u čemu se ne slažemo‘ i zajednički radimo ono što se slažemo,” napisao je Tegeltija.

Tegeltija je dodao i da se u sporazumu ne spominje NATO.

“To je bit dogovora. Npr. NATO nije dio sporazuma, predstavnici Osmorke ga redovno ističu kao dio svojih politika, iako znaju da se mi s tim ne slažemo i da to nije dio sporazuma. Mi poštujući pravo svake strane da ima svoju politiku kada nastupa samostalno, ne napadamo nikog iz Osmorke zbog tih izjava,” napisao je Tegeltija.

Podsjetimo, jučer je NSRS usvojio prijedlog Zakona o nepokretnoj imovini, a Milorad Dodik poručio da je to pitanje rješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Mostarac doživio šok kod bankomata kada je dizao plaću, htjela mu se p(r)odati za 30 KM: ‘Je li moguće da se to događa u...

- Ostao sam zatečen, je li moguće da se to događa u centru grada? Da siromaštvo i potreba mogu potaknuti...

Možda vas zanima i ovo