Srijeda, 4 listopada, 2023

Tegeltija traži spisak stranih državljana kojima je zabranjen ulazak u BiH: Podržavam tu mjeru za kriminalce, ali ne za intelektualce i akademike

Preporučeno

Tegeltija je kazao da “podržava zabranu ulaska kriminalcima, te pozvao nadležne službe da ne zabranjuju ulazak u BiH intelektualcima, akademicima i slobodomislećim ljudima”.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, zatražio je od Ministarstva bezbjednosti i Službe za poslove sa strancima BiH da mu u što kraćem roku dostavi spisak stranih državljana kojima je zabranjen ulazak u BiH sa jasno navedenim razlozima zabrane.

Upravo se čita:  Vijeće ministara BiH: Ratifikacija dva sporazuma kojima se olakšava mobilnost stručnjaka na Zapadnom Balkanu

– Budući da kao predsjedavajući Savjeta ministara nisam obaviješten o spiskovima stranih državljana kojima se zabranjuje ulazak u BiH, tražim od vas da mi isti dostavite u što kraćem roku, rekao je Tegeltija.

Tegeltija je naglasio da je Služba za poslove sa strancima BiH Zakonom ovlaštena da vodi i ažurira Registar određenih stranaca, na osnovu provjera nadležnih institucija.

Upravo se čita:  Konaković: Ne znam šta nam donose ultimatumi. Apelujem na Dodika da to ne radi

– Kako određene zabrane ulaska izazivaju različite konotacije prema licima kojima se zabranjuje ulazak, tako i uznemirenost i revolt na teritorije Republike Srpske, insistiram da mi hitno dostavite evidenciju lica kojima je zabranjen ulazak na teritoriju BiH, sa jasno navedenim razlozima zabrane ulaska. Takođe, potrebno je dostaviti i podatke o čijim državljanima je riječ, navodi se u dopisu, javlja Srna.

Upravo se čita:  Ministar izazvao burne reakcije: Nešić podijelio lažnu sliku Vijećnice s bojama zastave Kosova i zaprijetio gradonačelnici Sarajeva

S obzriom na to da nije riječ o podacima koji imaju stepen tajnosti, niti bi smjele biti tajna, Tegeltija je naglasio da insistira da se navedena evidencija sa traženim podacima javno objavi.

Predsjedavajući Tegeltija je istakao da “podržava zabranu ulaska kriminalcima, te pozvao nadležne službe da ne zabranjuju ulazak u BiH intelektualcima, akademicima i slobodomislećim ljudima”.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Nakon najava da Ledo gasi proizvodnju u BiH, stigla je i zvanična potvrda te informacije koju prenosi Biznisinfo. “Nakon pažljivog...

Možda vas zanima i ovo