Petak, 20 svibnja, 2022

Tegeltija traži spisak stranih državljana kojima je zabranjen ulazak u BiH: Podržavam tu mjeru za kriminalce, ali ne za intelektualce i akademike

Nemojte propustiti

Tegeltija je kazao da “podržava zabranu ulaska kriminalcima, te pozvao nadležne službe da ne zabranjuju ulazak u BiH intelektualcima, akademicima i slobodomislećim ljudima”.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, zatražio je od Ministarstva bezbjednosti i Službe za poslove sa strancima BiH da mu u što kraćem roku dostavi spisak stranih državljana kojima je zabranjen ulazak u BiH sa jasno navedenim razlozima zabrane.

– Budući da kao predsjedavajući Savjeta ministara nisam obaviješten o spiskovima stranih državljana kojima se zabranjuje ulazak u BiH, tražim od vas da mi isti dostavite u što kraćem roku, rekao je Tegeltija.

Tegeltija je naglasio da je Služba za poslove sa strancima BiH Zakonom ovlaštena da vodi i ažurira Registar određenih stranaca, na osnovu provjera nadležnih institucija.

– Kako određene zabrane ulaska izazivaju različite konotacije prema licima kojima se zabranjuje ulazak, tako i uznemirenost i revolt na teritorije Republike Srpske, insistiram da mi hitno dostavite evidenciju lica kojima je zabranjen ulazak na teritoriju BiH, sa jasno navedenim razlozima zabrane ulaska. Takođe, potrebno je dostaviti i podatke o čijim državljanima je riječ, navodi se u dopisu, javlja Srna.

S obzriom na to da nije riječ o podacima koji imaju stepen tajnosti, niti bi smjele biti tajna, Tegeltija je naglasio da insistira da se navedena evidencija sa traženim podacima javno objavi.

Predsjedavajući Tegeltija je istakao da “podržava zabranu ulaska kriminalcima, te pozvao nadležne službe da ne zabranjuju ulazak u BiH intelektualcima, akademicima i slobodomislećim ljudima”.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Bakir Izetbegović se konačno oglasio o reviziji presude BiH protiv Srbije

"Zapanjujuće je da Tromp, koja je politolog, i Konaković, koji ima sumnjivu diplomu DIF-a, bez imalo ustezanja drže lekcije...

Možda vas zanima i ovo