Srijeda, 6 srpnja, 2022

Tehnologije za nadzor gol linije na SP 2014.

Nemojte propustiti

Upravno tijelo krovne svjetske fudbalske asocijacije, FIFA-e, je potvrdilo je da će se na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu koristiti tehnologija za praćenje gol linija.

lopta-golTo znači da će za, eventualni, sporni prelazak ili ne prelazak lopte preko gol liniji biti zadužena sofisticirana tehnologija koja će sudijama pomagati u donošenju ispravnih odluka.

Dva sistema, Hawkeye and GoalRef, koji su dosad licencirani od strane FIFA-e i zadovoljili su sve normative kojima su podvrgnuti tokom prošlogodišnjeg Svjetskom klupskog prvenstva u Japanu gdje su bili testirani zvanično po prvi put.

“Nakon uspješno apsolviranih testova GLT (Goal line Tehnology) na Svjetskom klupskom prvenstvu u Japanu u decembru 2012., FIFA je odlučila da će GLT koristiti i na Kupu Konfederacija 2013. ali i Svjetskom prvesntvu 2014. u Brazilu”, stoji u saopštenju FIFA-e.

“Cilj je da se GLT koristi kao podrška sudijama, kako bi se umanji procenat mogućih greški, te kako bi bilo što manje oštećenih nekim spornim odlukama kakve su se dešavale u prošlosti”, kaže se u nastavku saopštenja krovne svjetske fudbalske asocijacije.

(SCsport)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Alkoholizirani gosti mokre gdje stignu: ‘Usred noći čuli smo da nam netko piša na persijanu, ušao je u naš đardin i…’

 Onaj tko na javnom mjestu vrijeđa ili omalovažava moralne osjećaje građana kaznit će se za takav prekršaj novčanom kaznom...

Možda vas zanima i ovo