Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Tek rijetki Romi imaju stalna mjesečna primanja, većina bez zdravstvene zaštite

Nemojte propustiti

Romi u Bosni i Hercegovini i dalje su u lošoj poziciji, iako se posljednjih godina dosta radi na poboljšanju njihovog statusa, istaknuto je danas na okruglom stolu o temi „Položaj nacionalnih manjina u BiH s akcentom na Tuzlanski kanton.

Organizator tog skupa bilo je Vijeće nacionalnih manjina Federacije BiH.

– Više od 95 posto Roma nema stalna mjesečna primanja, a više od 60 posto njih živi u neadekvatnim uslovima, dok je oko 40 posto Roma bez zdravstvene zaštite – istaknuo je predstavnik Roma u Gradskom vijeću Tuzla Nedžad Jusić.

Jusić navodi da je u u proteklih sedam godina za zapošljavanje Roma izdvojeno oko četiri miliona KM, ali da je stopa nezaposlenosti Roma ostala ista.

Projekti zapošljavanja nisu dali željeni efekat jer su Romi bili zaposleni samo 12 mjeseci, koliko je i trajao projekt, a nakon toga vraćeni su na liste nezaposlenih.

– Mi smo pokrenuli inicijativu prema Federalnom zavodu za zapošljavanje da mijenjamo te programe, bolje i manji broj Roma zaposliti, ali da to bude održivo i da Romi ostanu raditi i poslije – ističe Jusić.

Smatra da je pomak u položaju Roma postignut prihvatanjem lokalnog akcionog plana za rješavanje problema Roma, koji će trajati do 2021. godine.

Tvrdi da je na razne projekte koji se odnose na poboljšanje položaja Roma na nivou države izdvojeno 60 miliona KM, ističući da su Romi i dalje nezadovoljni jer nisu dobili direktnu pomoć u zajednici.

Evropska unija je do sada je pružala i političku i finansijsku pomoć za poboljšanje položaja romske populacije, a nedavno je dala dva miliona eura za inkluziju i stambeno zbrinjavanje Roma.

– Najviše napora dolazi iz vaše zemlje, najviše se ulaže u integraciju i inkluziju Roma. Vjerujemo da ćemo primjere iz TK moći primijeniti na drugim područjima – kazao je politički savjetnik Delegacije EU u BiH Olaf Deusen.

Zamjenik predsjednika Vijeća nacionalnih manjina FBiH Mehmed Mujić ističe da je u ovoj godini nužna izmjena Izbornog zakona, jer su pripadnici nacionalnih manjina građani ove države.

Smatra da treba ulagati u obrazovanje Roma, jer će obrazovani Romi imati veću mogućnost da pronađu posao.

Mujić tvrdi da na području TK postoje pozitivni pomaci, te da je putem projekata vladinih i nevladinih institucija pomoći romskim porodicama izgrađeno oko stotinu stambenih objekata.

Poručio je da je potrebno još više ulaganja i izdvajanja sredstava u budžetima, kako bi se riješio kontinuirani problem Roma.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Pitanja koja postavljaju popisivači u Hrvatskoj šokirala sve

"Triput sam prošao popisni upitnik uvjeren kako su mi neka pitanja promakla", govori Splićanin koji se brine o sinu...

Možda vas zanima i ovo