Subota, 15 svibnja, 2021

Tek u julu prave ljetne temperature: Mjesec juni s tek 15-tak sunčanih dana!?

Nemojte propustiti

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, našu zemlju u junu očekuje prilično nestabilno vrijeme koje će biti obilježeno većim brojem kišnih dana. Klimatolog Željko Majstorović je za “Dnevni avaz” rekao da se očekuje maksimalna temperatura tokom mjeseca do 27, dok će minimalna iznositi 18 stepeni.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

– Juni će obilježiti nestabilno vrijeme s češćom pojavom lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. Padavine će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka. Moram napomenuti da juni u našem području inače slovi za najkišniji mjesec u godini – kazao je Majstorović.

On je istakao da će početkom jula doći do stabilizacije vremenskih prilika, kada nas čekaju prave ljetne temperature.

– Što se tiče jula, on će biti tipičan ljetni mjesec s temperaturama iznad višegodišnjeg prosjeka i dužim sušnim periodima. Padavine će biti ispod prosjeka. Slično vrijeme očekuje se i u prvoj polovini avgusta, dok će druga polovina biti s više padavina i malo nižim temperaturama – riječi su Majstorovića.

On je dodao i da će temperature u nastupajućem ljetu biti u granicama višegodišnjeg prosjeka. Napomenuo je da postoji mogućnost ekstremnih temperatura, kakve smo imali i prošle godine.

– Moguće da se ove godine dogode i neki rekordi kada je temperatura zraka u pitanju. Ipak, ekstremi su inače teški za prognozu, tako da nam preostaje da čekamo – dodao je Majstorović.

Prema riječima meteorologa Hidrometeorološkom zavodu RS Draška Rudana, nestabilno vrijeme zadržat će se i narednih dana.

– Prema prognozama koje prave regionalni centri, evidentno je da će u Banjoj Luci u junu biti svega šesnaest sunčanih dana, dok se za ostatak mjeseca prognozira oblačno vrijeme, stalno praćeno slabijom kišom ili povremenim pljuskovima te grmljavinom – kaže Rudan.

Snijeg na Bjelašnici

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda potvrdili su da je u noći s petka na subotu na Bjelašnici pao snijeg, a živa u termometru spustila se na samo jedan stepen Celzijev.

– Moguće je da i narednih dana na planinama bude novih snježnih padavina – kažu iz Zavoda.

Izvor: Dnevni avaz

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Djed prevozio troje unuka i kilogram heroina: Tvrdi da su mu drogu podmetnuli u Posušju

U stražnjem dijelu automobila pronađeno je i oduzeto osam PVC paketića heroina ukupne težine 1048,2 grama. Vozač Hyundaija inicijala I....

Možda vas zanima i ovo