Utorak, 7 veljače, 2023

Telefonski razgovor koji je privukao pažnju: Šta je Vučić rekao Putinu o ratu u Ukrajini

Nemojte propustiti

Vučić je Putinu saopćio poznate stavove Srbije o ovom pitanju, uz nadu da će sukob uskoro biti okončan.

Predsjednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić razgovarali su danas telefonm, javljaju mediji u Srbiji.

Tom prilikom Putin je očekivano čestitao Vučiću pobjedu na u nedjelju održanim izborima i dobijanje još jednog mandata predsjednika Srbije.

Vučić je u toku razgovora zahvalio na čestitkama, te je dodao kako će Srbija nastaviti da vodi politiku evrpskog puta, ali zadržavajući “iskrene i tradicionalno prijateljske odnose s Rusijom”.

Dvojica predsjednika razgovarali su i o bilateralnoj ekonomskoj saradnji, posebno u oblastima energetike i trgovinske razmjene. Vučić se “požalio” Putinu zbog poteškoća sa uvozom sirove nafte, uz nadu da će Gaspromnjeft i Srbija, zajedno sa partnerima iz EU uspjeti naći rješenje za ovaj problem. Putin je podsjetio Vučića da ugovor o isporuci gasa ističe 31. maja ove godine, te da je što je moguće prije potrebno pokrenuti pregovore o uslovima novog ugvora, koji bi uključivali količine i cijenu gasa.

Naravno, jedna od tema je bila i Ukrajina. Putin je Vučiću pojasnio svoje razloge za pokretanje agresije na ovu zemlju, odnosno kako je to Putin formulisao “operacije u Ukrajini”. Vučić je Putinu saopćio poznate stavove Srbije o ovom pitanju, uz nadu da će sukob uskoro biti okončan.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dodik sa dignuta tri prsta ispratio spasioce iz RS-a za Tursku: Imao je i poruku za Erdogana

- Odlazak naših spasilaca je znak pažnje i solidarnosti s turskim narodom. Još jednom izjavljujem saučešće porodicama stradalih i...

Možda vas zanima i ovo