Srijeda, 29 rujna, 2021

Temperatura je pala na -62 stepena, ali još uvijek ima raspoloženih za kupanje u prirodi

Nemojte propustiti

Ojmjakon, selo smješteno otprilike hiljadu kilometara od Jakutska, jedno je od najhladnijih trajno naseljenih mjesta na svijetu.

Ako su tačne informacije koje prenosi portal Sibirian Times, a doista nema razloga ne vjerovati lokalnim novinarima, temperatura u Ojmjakonu posljednjih je dana pala na -62 stepena Celzijusa.

Tako je barem lokalnim žiteljima pokazao njihov električni termometar postavljen u mjestu, pa ne bi začudilo da još ove zime padne rekord izmjeren daleke 1933. godine.

Tada je u tom selu, udaljenom otprilike hiljadu kilometera od Jakutska, izmjereno −67,7 stepeni, zbog čega posve opravdano nosi titulu jednog od najhladnijih trajno naseljenih mjesta na svijetu.

Ali ne samo da se u tom kraju živi u skladu s uvjetima, čak ga posjećuju i turisti, pa su tako tokom vikenda svoj doprinos ludostima na društvenim mrežama dali i neki veseli Kinezi, koji su se odlučili okupati u izvoru Jejemu.

Skinuli su se ti ljudi u kupaće kostime pa se veselo brčkali, čime su zbunili čak i mještane kojima takva vrsta zimskih radosti uglavnom ne pada na pamet (naravno, ima i iznimaka).

Uostalom, govorimo o temperaturama koje doslovno lede trepavice pa ćemo vam u nastavku rado prikazati i fotografiju Anastazije Gruzdeve, čiji selfi na -50 iz Jakutska upravo obilazi svijet.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo