Petak, 25 lipnja, 2021

Teorija zavjere: Leteći tanjiri iz Roswella dali su nam svu današnju tehnologiju

Nemojte propustiti

Foto: US Army
Foto: US Army

Teorije zavjere oduvijek su zanimale i fascinirale ljude. Sigurno ste čuli nekoliko verzija o ubistvu Kennedyja, da je slijetanje na Mjesec izrežirano u studiju ili da je Elvis živ, a Hitler nije umro 1945. u berlinskom bunkeru.

Početkom maja 1947. godine nešto je palo s neba na ranč kraj Roswella u Novom Meksiku.Dan Wilmot i njegova supruga sjedili su na trijemu ispred svoje kuće u Roswellu. U jednom trenutku na nebu su vidjeli bliješteću letjelicu u obliku tanjira. Wilmot je procijenio da je velika između šest i osam metara te da se kretala brzinom između 650 i 800 kilometara na sat.

Nekoliko dana kasnije, Mac Brazel i 7-godišnji Timothy “Dee” Proctor odjahali su na Fosterov ranč (Brazel je vodio ranč u vlasništvu braće Foster) provjeriti ovce nakon oluje i otkrili gomilu krhotina na jednom pašnjaku. Prošli su i kraj friško izdubljenog rova dugačkog nekoliko desetaka metara. Dječak je odmah rekao da je to vjerojatno NLO. Naime, tog ljeta mnogi ljudi su prijavili da su na nebu vidjeli leteće tanjire.

Krhotine nisu bile metalne već nalik gumenim trakama, foliji, tvrdom papiru i štapićima. U blizini nije bilo nikakvog metalnog dijela koji bi mogao biti motor letjelice, a nije bilo ni propelera. Nigdje ništa nije pisalo, ali su na nekim komadima bili nepoznati simboli. Nije bilo ni nikakvih žica.

Brazel se i sutradan vratio na mjesto pada. Nekoliko većih komada spremio je u svoju šupu, a jedan dio pokazao je šerifu Georgeu Wilcoxu. Sumnjajući da su materijali povezani s vojnim operacijama, šerif je odnio komad u Zračnu vojnu bazu Roswell.

Časnik Jesse Marcel, po nalogu pukovnika Williama Blancharda, pregledao je komade koje je uzeo Brazel i 7. jula otišli su skupa na mjesto gdje su pronađeni.

Marcel je dao intervju 1979. godine. Rekao je kako je izgledalo kao da je nešto eksplodiralo iznad zemlje i palo. Materijal koji je pronašao opisao je kao ‘izvanzemaljski’.

– Nije se moglo zapaliti. Bilo je tako lagano… Kao folija od kutije cigareta. Moglo se savijati, ali se odmah vraćalo u prvotni položaj. Pokušali smo ga udubiti ćekićem, ali nije išlo – otkrio je tada.

Vojska pronašla leteći tanjir

Vojska se odmah bacila u potragu i pronašla olupinu letjelice. Zatvorili su područje na nekoliko dana i nisu puštali ni blizu lokalne stanovnike.

Blanchard se zatim zaletio i izdao priopćenje za medije u kojem otkriva da je vojska pronašla neidenficirani leteći tanjir. Poslao je Marcela da odnese dokaze generalu Rogeru Rameyju u vojnu bazu Fort Worth. Ostavio je dijelove NLO-a na njegovom stolu.General ga je zatim pozvao da mu na karti pokaže gdje je tačno pronašao materijal.

Kada su se vratili, dokazi su nestali. Umjesto toga se na podu pojavio razbijeni meteorološki balon.

Morao demantirati da je pronašao NLO

General Roger Ramey zatim je službeno demantirao prvo izvješće. Tvrdio da se radi o balonu iz tajnog programa Mogul koji je otkrivao frekvenciju sovjetske atomske bombe. Svi vojnici koji su radili na slučaju dobili su upute šta trebaju pričati.

Nekoliko dana kasnije tri vojnika dopratila su Brazela u lokalne novine Roswell Daily Record koje su već objavile priču o NLO-u. Ulazeći u zgradu ignorirao je poznanike i prijatelje. Novinaru je rekao da nije pronašao ostatke NLO-a već balona. Mediji su odmah shvatili da vojska nešto zataškava.

Obdukcija ‘malih izvanzemaljskih tijela’

Istovremeno, vojska je od lokalnog pogrebnog poduzeća naručila hermetički zatvorene sanduke za očuvanje tijela koja su nekoliko dana bila izložena vanjskim utjecajima. Znatiželjni pogrebnik Glenn Dennis otišao je u vojnu bolnicu vidjeti za što im tačno treba, ali ga nisu pustili unutra. Dennis je bio uporan.

93e99c3589d16d181ce16df7f312c799

Našao se s prijateljicom, koja je bila medicinska sestra u bolnici. Otkrila mu je da je bila prisutna na obdukcijama ‘malih izvanzemaljskih tijela’. Sačuvao je njezine crteže na papirićima za pisanje recepata. To je bio njihov zadnji razgovor. Nekoliko dana kasnije, ona je prebačena u Veliku Britaniju. Više nikada nitko nije mogao stupiti u kontakt s njom.

11c826c292a84077b7f77a4a02fab932

Tijela su prevezena u Zonu 51

U narednim danima svi svjedoci su ili naglo premješteni ili su nestali s lica zemlje. Cijela priča se nekako zataškala do sredine 70-ih godina prošlog stoljeća. Tada su se opet počeli javljati svjedoci koji su tvrdili da su tijela izvanzemaljaca prevezena u američku vojnu bazu Zona 51 u kojoj je napravljena atomska bomba. S vremenom su se i pojavile snimke obdukcije izvanzemaljaca. Navodno sva tehnologija koju danas imamo je potekla od otkrića iz Roswella.

Dvije izvanzemaljske letjelice?

Knjiga ‘Incident u Roswellu’ Charlesa Berlitza i Williama Moorea tvrdi da su pale dvije izvanzemaljske letjelice. Barney Barnett iz Socorra i grupa arheologa naletjeli su na NLO i izvanzemaljce 3. srpnja 1947. godine, 240 km od Fosterovog ranča. Vojska ih je odmah potjerala.

NLO tragači Don Schmitt i Kevin Randle, koji su napisali knjigu ‘Historija NLO nesreća’ 1991. godine otkrili su da je vojni radar zabilježio pad letjelice 4. jula 60-ak km od Roswella. Letjelica se pojavila na radaru pa nestala. Zatim je stajala na mjestu i odjednom se počela micati nevjerovatnom brzinom. Izgubili su je negdje na nebu iznad Novog Meksika.

Agent CIA-e: ‘Moj Bože, to se doista dogodilo!’

Na 65. godišnjicu nesreće, dugogodišnji agent CIA-e potvrdio je da se ‘Roswell stvarno dogodio’. Dokumenti se čuvaju u skrivenom sefu u sjedištu CIA-e u Langleyu.

– U tom sefu je bila jedna kutija koja mi je posebno privukla pažnju. Na njoj je pisala samo jedna riječ – Roswell. Malo sam prokopao po njoj, vratio je na policu i rekao sam sebi: ‘Moj Bože, to se doista dogodilo!’ – ispričao je Brandon.U kutiji su bili pisani dokumenti i fotografije, ali više od toga nije želio otkriti.

FBI je 2011. godine omogućio pristup dokumentima koji navodno dokazuju da su izvanzemaljci zaista pronađeni u Roswellu. Specijalni agent Guy Hottel istraživao je Roswell 1950. godine i potpisao memorandum. Imena drugih agenata su zacrnjena. Otkrio je da su u letećem tanjiru pronašli tri tijela nalik ljudskima, ali visoka samo 90 cm s velikim glavama i crnim očima.

Bili su odjeveni u odijela metalik boje nalik pilotskima. Međutim, tkanina od koje su bila napravljena bila je izuzetno fine strukture. Hottel je napisao i kako su pronađena tri tanjira, a ne samo jedan. Letjelice su bile kružne, s ispupčenjima u sredini, i promjera otprilike 15 metara.

Nisu izvanzemaljci već ‘groteskna djeca-piloti’?

I kada se konačno mislilo da je teorija zavjere postala stvarnost, novinarka Annie Jacobsen objavila je knjigu ‘Zona 51: Necenzurirana historija američke najtajnije vojne baze’. Knjigu je bazirala na razgovorima sa naučnicima koji su tamo radili. Zaključila je da nas ipak nisu posjetili izvanzemaljci.

Staljin je regrutirao nacističkog monstruma Josefa Mengelea kako bi proizveo ‘grotesknu djecu-pilote’. Trebali su sletjeti u SAD i stvoriti paniku kao onu koju je stvorio Orson Welles svojom radio dramom ‘Rat svjetova’. Međutim, letjelica se srušila, a Amerikanci su zataškali cijeli slučaj.

Jacobsen tvrdi da su pronađena tijela djeca stara 12 godina s abnormalno velikim glavama i neprirodnim velikim crnim očima. Bili su to ‘ljudski zamorci’. Letjelica je zapravo bila nacistički testni avion Horten Ho 229 zaplijenjen nakon Drugog svjetskog rata.

Iako ju je New York Times ocijenio kao jednu od najdetaljnijih i najbolje istraženih knjiga, naučnici su pronašli mnoge greške i oštro je iskritikovali.

(24sata.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo