Petak, 24 rujna, 2021

Teška situacija: Blokada rada BH-GAS-a

Nemojte propustiti

BH-Gas obavještava javnost, inspekcijske organe, tužilastva i policiju da sa danom 16.08.2021. godine ne možemo više provoditi efektivan nadzor nad gasovodom visokog pritiska tj. osnovnim sredstvom BH-Gasa. S tim u vezi dostavljamo fotografiju poskidanih tablica sa svih terenskih vozila BH-Gasa kojima su istekle registracije i osiguranje.

“Kao što znate osnovni postulat svakog javnog preduzeća je poštivanje Zakona o javnim nabavkama putem odobrenih planova javnih nabavki. BH-Gas je još prije 8 mjeseci dostavio Plan poslovanja i Plan javnih nabavki koji iz neobjašnjivih razloga nije uopće razmatran. Istovremeno, posljednjim aktivnostima ministarstva, BH-Gasu je odobrena transportna tarifa za period od 11.08.2021.- 31.12.2021. godine i koja iznosi 34,17 KM što za ovaj period omogućava prihod u visini od 2,39 miliona KM. Ovim iznosom se ne obezbjeđuju sredstva niti za redovno poslovanje tako ni za registraciju vozila. O svemu smo obavjestili resorno ministarstvo, ali, kao i u svim drugim slučajevima, odbijaju svaki argument koji im se dostavi.

Stoga, molimo javnost da u slučaju da primjete bilo kakva dešavanja na trasi gasovoda od cca 200 km poput curenja gasa, radova u blizini gasovoda ili bilo kakvih neuobičajenih dešavanja
da pozovu BH-Gas na telefone koji se nalaze istaknuti na našim stanicama: 061/170-678 061/218-866 ili na telefon 062/957-308. I ovi telefoni će biti u upotrebi do isticanja aktuelnih ugovora.
Pored ovoga, svi ugovori za licence softvera za redovan rad, praćenje sistema i knjigovodstvo ugovori počeli su isticati sa 7 mjesecom i svi pojedinačni ugovori istuču do 12 mjeseca 2021. godine.

Ujedno, usvojenom odlukom zabranjeno nam je i da obračunavamo amortizaciju i vršimo rezervisanja u poslovanju. Do koje se mjere ide u urušavanju transportnog sistema može se vidjeti i kroz
dokument koji smo dostavili ministarstvu 22.07.2021. godine u kojem smo na 22 strane detaljno obrazložili, uključivo i kupovinu papira, šta je potrebno za redovno održavanje gasovoda starog preko 40 godina i koji, koliko nam je poznato, nije dostavljen Vladi FBiH kao podloga za utvrđivanje tarife za transport gasa. Još ćemo jednom naglasiti da srodne transportne kompanije u susjedstvu imaju prihode svaka po 100 miliona KM, a BH-Gasu se daje 2,4 KM ili 6 miliona KM, a trošak zamjene cijevi ili kupovine mjerača ili SCADA sistema ili kupovine gasa za vlastitu potrosnju se mjere milionima KM neovisno u kojoj zemlji vršite nabavke.

BH-Gas će ispoštovati sve odluke Vlade FBiH, ali nam je obaveza da obavjestimo svu javnost da resorno ministarstvo krije sve dokumente koje dostavlja BH-Gas i ostaje nam samo da konstatujemo činjenice putem javnosti”. saopćeno je iz BH Gasa.

Tekući troškovi koji su im odobreni ne pokrivaju niti mogućnost da kupe papir za printanje.

“Za Južnu interkonekciju, izrada glavnog projekta i revizija projekta, smo predložili iznos od 2,5 miliona KM, a odobreno je 1,5 milion KM, zajedno sa hitnim radovima?, tako da po ministarstvu izrada IDEJNOG RJEŠENJA I GLAVNOG PROJEKTA SA REVIZIJOM PROJEKTA (uz hitne radove) SE MOŽE IZRADITI ZA PRIBLIŽNO ISTI NOVAC ŠTO JE NEPOZNAT PRIMJER U SVIJETU. Radi se o gasovodu dužine 160 km. Da li će, i kada će, neko reagovati na sve prijave koje smo podnijeli nije nam poznato, ali se nadamo da neće niko poginuti jer gubimo kontrolu nad gasovodom od 30 bara iz razloga o kojima smo sve obavjestili”, navodi se.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik: Žena funkcionera PDP-a danas je svojim đacima držala predavanje kako smo svi mi Bosanci

Gorica Dodik na Twitteru često komentira aktuelnu političku situaciju i napada one koji su "protiv" njenog oca. Kćerka Milorada Dodika,...

Možda vas zanima i ovo